Ministerul Sănătății: „Anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenţi în organism la 6 şi chiar 8 luni de la infectare”

[ad_1]

Oficialii din Ministerul Sănătății au vorbit despre anticorpii coronavirus. Instituţia precizează că anticorpii se pot obţine prin vaccinare sau prin trecerea prin boală.


In articol:


Reprezentanții Ministerului Sănătății au dat detalii despre anticorpii Sars-Cov-2. Aceștia au transmis că putem obține anticorpi prin vaccinare sau după ce suntem infectați cu temutul virus. „Anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenţi în organism la 6 şi chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Câte persoane vaccinate cu ambele doze s-au infectat cu virusul COVID-19

Instituția statului a răspuns, marţi seară, într-o postare pe Facebook, la întrebarea „Ce ştim despre anticorpii anti-COVID-19?”.

„Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun- limfocite B (sau celule B). Aceştia circulă prin sânge, dar se găsesc şi la nivelul mucoaselor, recunosc substanţe străine corpului- numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) şi le neutralizează.
Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen. După ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaşte şi va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeaşi structură străină, anticorpii deja sintetizaţi o vor recunoaşte şi o vor elimina, prevenind astfel infecţia sau formele severe de boală”,
a transmis Ministrul Sănătăţii.

Citeste si: Câți oameni s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2?! Anunțul autorităților

Cum putem obține anticorpii anti-CORONAVIRUS

Conform specialiștilor în sănătate, contactul dintre organismul uman şi un antigen poate să apară prin infectarea directă cu un virus sau o bacterie. Este o situație în care organismul va trece prin boală şi apoi va sintetiza anticorpii necesari combaterii acesteia în viitor.

Detalii despre anticorpii anti-COVID-19.[Sursa foto: PixaBay]

„În acelaşi timp, organismul uman poate sintetiza anticorpii necesari prin expunerea controlată la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia, prin vaccinare. În esenţă, corpul este învăţat să recunoască anumiţi antigeni şi să se protejeze faţă de acestea. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta şi fără a fi expusă riscurilor sau complicaţiilor acesteia.
Cu toate acestea, este necesară o perioadă de câteva zile pentru a începe producţia anticorpilor şi câteva săptămâni până când aceştia pot atinge un prag critic peste care să confere protecţie. În această perioadă, organismul este încă vulnerabil”
, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: NEWS ALERT: Vaccinarea cu serul AstraZeneca va continua în România, pentru toată lumea -UPDATE

Oficialii au anunțat că anumite medicamente sau plasma convalescentă conţin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece.

„În cazul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptaţi împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar şi una dintre cele mai importante ţinte ale anticorpilor. În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, acestea „învaţă” organismul să recunoască proteina Spike a virusului şi să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizaţi să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă”, au adăugat experții în sănătate.

Citeste si: Când pot face rapelul persoanele care se infectează cu coronavirus între cele două doze? Valeriu Gheorghiță a oferit răspunsul

Ministerul Sănătății a explicat în cadrul comunicatului că persoanele cu forme asimptomatice sau uşoare de boală vor produce o cantitate mai mică de anticorpi decât persoanele care au făcut forme mai grave de COVID-19.

Se pare că anticorpii apar într-un număr suficient de mare după 1-3 săptămâni.

„Durata de protecţie dată de anticorpi este încă analizată, dar s-a observat că anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenţi în organism la 6 şi chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni. Cu toate acestea, nu se ştie încă ce cantitate este necesară pentru a proteja o persoană. Aceste date sunt încă în cercetare şi există multiple studii care încearcă să răspundă la aceste întrebări. De asemenea, nu se cunosc date clare cu privire la capacitatea anticorpilor obţinuţi atât prin boală, cât şi prin vaccinare, de a neutraliza alte tulpini ale virusului”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

[ad_2]

Citește mai mult..