Decizia de carantinare o ia DSUPrefectul Capitalei, Alin Stoica, susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății,care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, din Monitorul Oficial. Acesta a precizat marți seara că respinge ideea ca Bucureștiul să intre în carantină. 

Stoica a declarat că decizia carantinării se bazeză și pe alte criterii, economice sau demografice. „Decizia de carantinare a Capitalei este luată de DSU, în baza unor factori mai complecși. Din punctul nostru de vedere nu se impun alte măsuri în București”, a spus prefectul, la Antena 3.

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Moldovan a declarat și ea la Digi24 că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci e „mult mai complexă”. Moldovan s-a ferit să spună dacă Bucureștiul ar trebui să intre în carantină, pe baza noii grile.

Criterii noi de carantinare a localităților

Documentul privind carantinarea localităților introduce un punctaj pe baza unei grile. Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Potrivit informațiilor Digi24, premierul Florin Cîțu nu era la curent cu acest ordin.

Editor : A.A.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.