Nu vom ezita să depunem moțiune de cenzură. Sau o poate depune USR. Reacții din USR PLUS și PNLFostul premier PSD Sorin Grindeanu, spune că social-democrații nu vor ezita să depună moțiune de cenzură la adresa Guvernului, dacă vor continua certurile în coaliția de guvernare. Grindeanu, care a fost demis prin moțiune de propriul partid, spune chiar că moțiunea ar putea fi depusă de USR PLUS.

Dacă dânșii continuă să-și păstreze aceste poziții ireconciliabile, așa cum par acum, sigur că noi nu vom ezita în a depune moțiune de cenzură. Sau pot să o depună domnii de la USR”, a spus Sorin Grindeanu la Digi24.

Florin Cîțu este un premier propus și care are încrederea acestei coaliții, deci nu este vorba despre dl Cîțu care să-și dea demisia sau nu, este vorba despre o discuție și o asumare politică la nivelul conducerii coaliției. Dacă noi mai avem la nivel de coaliție încredere în mandatul domnului Cîțu sau nu. Și asta vom vedea în coaliție”, a spus Dragoș Tudorache, președinte executiv al PLUS.

Tudorache: Nu vrem să fim PSD

Nu cred că vom ajunge acolo (la moțiune de cenzură, n.r.). Nu vrem să fim PSD care și-a dat prin moțiune de cenzură jos guvernele. Suntem convinși că la nivelul coaliției vom găsi înțelepciunea unei discuții care să ducă la o soluție, în urma acelei soluții să ajungem la retragerea încrederii și apoi, pe baza aceasta, premierul Cîțu să depună mandatul”, a spus Tudorache. El răspundea astfel unei întrebări legate de ipoteza formării unui nou guvern.

Tudorache a spus că o înlocuire a premierului nu ar necesita mult timp, pentru că toate celelalte portofolii ar rămâne la fel.

Parlamentarul PNL Florin Roman spune că dacă USR PLUS ar depune moțiune, înseamnă că „lucrurile au luat-o rău de tot razna”.

Roman: „Dacă vor să dea jos un guvern din care fac parte și miniștrii USR, lucrurile au luat-o rău de tot razna”

Pentru mine e foarte clar și cred că ar trebui să fie clar și pentru colegii din USR PLUS. În urmă cu 4 luni l-am învestit pe Florin Cîțu și cu voturile domniilor lor în funcția de prim-ministru. Nu știu ce s-a schimbat de atunci, pentru că nu am văzut niciun argument care ține de profesionalismul premierului sau de moralitatea acestuia. E pur și simplu un orgoliu nemăsurat și sper că ai noștri colegi că a arunca țara într-o criză guvernamentală peste o criză sanitară înseamnă și un preț politic pe care cu siguranță îl vor plăti. Unii uită că suntem în pandemie, că avem probleme economice. Când aud că dl Tudorache propune un calendar pentru învestirea unor noi miniștri mi se pare total absurd”, a spus Florin Roman.

Un guvern nu pleacă decât prin moțiune de cenzură și, dacă vor să dea jos un guvern din care fac parte și miniștrii USR, înseamnă că lucrurile au luat-o rău de tot razna și nimeni din acel partid nu se mai gândește la România, ci la propriile orgolii. Și cu o asemenea măsură nu vor face decât jocul celor de la PSD”, a adăugat el.

Dacă tot nu susțineți premierul, nu înțeleg de ce faceți boicot. Retrageți-vă, semnați moțiunea alături de PSD și aruncați țara în aer”, i-a spus Roman lui Tudorache.

Grindeanu spune că mai există o variantă pentru schimbarea Guvernului: „USR reununță la guvernare, se schimbă componența politică iar dl Cîțu trebuie să vină cu o nouă formă de alianță în Parlament, cu o nouă componență politică”.

Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS, „o opțiune”

Avem o problemă cu modul în care dl Cîțu încearcă să conducă această echipă, tocmai pentru că sunt acești oameni în spitale, tocmai pentru că mor oameni în spitale și vedem tragediile care se întâmplă aproape la fiecare câteva zile. Avem o responsabilitate să asigurăm o continuitate și o bună gestiune chiar și în situația în care nu negăm dreptul premierului de a spune: atât! Dar tocmai pentru că suntem în această criză și datorăm claritate, dl Cîțu trebuia să gestioneze altfel acest moment. De aceea avem o problemă de a lucra cu dl Cîțu ca și premier.

Nu avem absolut nicio problemă cu funcționarea coaliției, cu continuarea programului de guvernare. Nu suntem convinși că dl Cîțu mai poate să livreze acele reforme pentru care ne-am angajat”, a spus Tudorache.

Întrebat dacă există opțiunea ca miniștrii USR PLUS să demisioneze în bloc, Tudorache a răspuns: „Opțiunile le vom prezenta după discuția din coaliție”. Întrebat dacă și aceasta este una dintre opțiuni, el a spus: „Bineînțeles”.

Editor : Monica BoneaCitește mai mult..