Reţelele de crimă organizată nu au reprezentat niciodată o amenințare mai mare ca acum. Avertisment Europol

[ad_1]

Niciodată până astăzi bandele de crimă organizată nu au reprezentat o amenințare mai mare. Pandemia i-a ajutat pe mulți infractori să se extindă.

Anual, Europol adună mii de date de la anchetatorii din țările membre. Rezultatele pentru anul acesta arată că europenii se confruntă cu cea mai mare amenințare a grupărilor de crimă organizată de până acum: infractorii recurg din ce în ce mai des la violență.

Cea mai răspândită infracțiune o reprezintă traficul de droguri. 40% dintre rețele sunt implicate în această afacere extrem de bănoasă. În unele cazuri, reţelele de infractori nu se limitează la o singură infracţiune, aşa că 60% dintre acestea sunt implicate și în fapte de corupție.

Opt din zece infractori se ajută de modele legale de business ca paravan. Valoarea banilor adunați din aceste infracțiuni și apoi spălați a fost subestimată până acum, spun ofițerii Europol. Miliarde de euro sunt făcute și spălate anual, cu mult mai mult față de ce se estima anterior.

Profesioniștii „în spălarea banilor” au creat un sistem paralel financiar și îl folosesc pentru a submina economia țărilor în care activează, potrivit sursei citate. În 2021 – multe dintre bande s-au mutat exclusiv în online, arată date din raport. Folosesc rețele sociale și mesageria instant pentru a ajunge la victime şi pentru a le livra inclusiv informații false. În plus, există pericolul ca infractorii să exploateze efectele sociale și economice ale pandemiei, avertizează Organizația de combaterea a criminalității la nivel european.

RAPORTUL EUROPOL aici

 

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..