Rusia are între 15.000 şi 25.000 de militari la graniţa cu Ucraina



Rusia are între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, a indicat miercuri însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Potrivit informaţiilor obţinute din surse disponibile, Rusia are mai multe trupe staţionate la graniţa cu Ucraina acum decât în orice alt moment începând din 2014”, a afirmat Courtney Austrian cu prilejul unei reuniuni online.

Moscova ar trebui să invite reprezentanţi străini să viziteze aceste teritorii pentru a atenua tensiunile, a sugerat diplomatul american.

„Cerem încă o dată Rusiei să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi”, a spus Courtney Austrian, menţionând că explicaţia exerciţiilor de teren nu este suficientă.

Tensiuni în jurul Ucrainei

Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune.

Moscova a avertizat marţi Statele Unite ale Americii „să stea departe” de Rusia şi Crimeea, atenţionând că riscul de incidente este foarte ridicat. Avertismentul vine de la ministrul adjunct al afacerilor externe rus, Serghei Riabkov.

În același timp, Rusia continuă mișcări de trupe, în contextul tensionării relațiilor cu SUA, în vreme ce NATO cere Moscovei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina.

Moscova a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean.

Editor : B.P.



Citește mai mult..