Surse: Premierul a revocat ordinul privind schimbarea regulilor de carantină
[ad_1]
Mărul discordiei între premierul Florin Cîțu și ex-ministrul Vlad Voiculescu a fost un ordin de ministru, elaborat de secretarul de stat Andreea Moldovan, cu privire la noile reguli de instituire a carantinei zonale. Florin Cîțu le-a reproșat celor doi subordonați din USR-PLUS că nu l-au consultat sau informat cu privire la ordinul controversat, motiv considerat suficient de premier pentru a-i demite în cursul zilei de marți.
In articol:
Potrivit unor surse citate de News.ro, premierul Florin Cîțu, desemnat între timp și ministru interimar al Sănătății, prin decret semnat de Klaus Iohannis, a decis să revoce ordinul prin care erau modificaţi indicatorii pentru institutirea carantinei.
Ordinul de ministru, despre care premierul nu fusese informat, a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan şi a apărut marţi seară în Monitorul Oficial.
Citeste si: VIDEO-Scandal la vârful Ministerului Sănătății din cauza consilierului
Modificarea indicatorilor fără a exista un acord asupra acestui lucru a dus, miercuri dimineaţă, la demiterea ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, împreună cu secretarul de stat Andreea Moldovan.
Scandalul politic pune în pericol reacția la efectele pandemiei
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Florin Vasile Cîțu, prim-ministru, ca ministru interimar la Ministerul Sănătății. Florin Cîțu a anunțat că va conduce joi ședința de guvern care trebuia să aibă loc miercuri, pe ordinea de zi aflându-se mai multe decizii importante luate la nivelul Ministerului Sănătății.
Citeste si: Reacția liderilor PNL și UDMR după ce USR-PLUS a solicitat o ședință de urgență în coaliție
Specialiștii nu s-au pus
de acord cu privire la oportunitatea unor criterii mai stricte de instituire a carantinei zonale, în contextul în care ne aflăm în vârful valului trei al pandemiei, iar secțiile ATI sunt depășite de numărul mare de noi cazuri grave de COVID-19.
Ordinul controversat de la Ministerul Sănătății introducea un punctaj, pe baza unei grile, pentru evaluarea riscului epidemiologic dintr-o localitate în vederea instituirii carantinei zonale.
Municipiile sau zonele metropolitane cu peste 100.000
de locuitori riscau să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.
Citeste si: Nelu Tătaru, avertisment despre valul 4 al pandemiei
Temeri cu privire la carantinarea Capitalei de Paște
Andreea Modovan, secretarul de stat din Minsterul Sănătății care a semnat ordinul privind noile criterii pentru instituirea carantinei într-o localitate a susținut că și de pe vechea grilă „Bucureștiul e de carantinat”.
Întrebată explicit dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns, conform Hotnews: „Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”.
Ea a precizat că noile criterii sunt mai obiective, dar decizia de a institui carantina „ține de mai mulți factori”.
La câteva ore de la declarația Andreei Moldovan, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis pe Facebook că Bucureștiul nu va fi carantinat de Paști, iar publicarea noilor criterii de carantinare a localităților
vine să clarifice/actualizeze criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.
[ad_2]
Citește mai mult..