Câți români s-au vaccinat în ultima zi. Interesul pentru vaccinare scade

[ad_1]

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, joi, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate mai puține persoane decât ziua precedentă.


In articol:


Potrivit CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 80.056 de persoane, față de ziua precedentă în care s-au vaccinat 80.120 de români.

Din numărul total de oameni care s-au vaccinat în ultima zi, cei care  s-au vaccinat cu serul de la Pfizer au fost în număr de

61.727, cei care s-au vaccinat cu Moderna au fost 9.077 şi un număr de 9.252 de persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca.

În total, numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 2.471.779. Cele mai multe dintre acestea au primit vaccinul Pfizer- 1.838.041, 225.570 cu Moderna şi 408.168 cu AstraZeneca.

Citeste si: Angela Merkel se vaccinează vineri cu AstraZeneca

Reacții adverse înregistrare în ultima zi

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 133 de reacţii adverse, din care 66 la vaccinul Pfizer, 21 la cel de la Moderna şi 46 la cel de la AstraZeneca.

„Menţionăm că 136 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a transmis CNCAV.

Interesul românilor pentru vaccinarea anti-COVID a scăzut

Experţii în sănătate spun că scăderea numărului celor de pe lista de aşteptare înseamnă că rezervorul doritorilor se goleşte rapid şi ne vom lovi curând de coronasceptici.

Premierul dă însă asigurări că explicaţia este mai simplă: creşte constant şi numărul zilnic de imunizări.

Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ciolacu: „Azi au murit încă 195 de oameni. Nu e niciun loc la ATI”

Din luna decembrie, România a intrat în cursa contracronometru pentru vaccinare. Numărul limitat de doze şi restricţiile legate de vârstă, boli sau profesie au contribuit la înfiinţarea unor liste pe care s-au înscris aproape 1 milion de persoane.

Cu cât aşteptarea a fost mai lungă, cu atât entuziasmul a scăzut.

Experții se tem că nu vor mai avea pe cine să vaccineze în aproximativ 10 zile, deoarece România are o capacitate maximă de 115.000 de vaccinări pe zi. Spre exemplu, astăzi mai erau 750.000 de oameni programaţi şi circa 390.000 aşteptau să afle când se pot imuniza.

”Ritmul a scăzut semnificativ şi deja s-a epuizat momentul iniţial.

S-a terminat sprintul, am intrat în maraton. Intrăm în rezervorul de sceptici.”, a spus Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică.

Accelerarea vaccinării în România aduce consecințe

Premierul României dă asifurări că scăderea drastică a celor care aşteaptă o programare este o consecinţă a creşterii de vaccinări zilnice de la 60 la 80 de mii.

”Asta încercăm să facem, să avem doze și să nu mai fie coadă.

Cine vrea să se vaccineze să meargă să se vaccineze. Până acum aveam lista de așteptare care așteptau 2-3-4 săpt și erau descurajați să se înscrie.”, a declarat Florin Cîțu.

 

 

[ad_2]

Citește mai mult..