Rafila: „Nu pot să nu remarc faptul că încrederea publicului în domnul ministru Voiculescu era foarte scăzută”

[ad_1]

Alexandru Rafila a declarat, miercuri, că românii nu aveau încredere în fostul Ministru al Sănătății. Medicul a remarcat faptul că ”încrederea publicului în domnul ministru Voiculescu era foarte scăzută”.


In articol:


”Nu poţi, chiar dacă ai cele mai bune intenţii, să generezi respectarea unor măsuri de sănătate publică, să impui carantina, dacă populaţia nu are încredere în tine”, a mai spus Rafila.

Ce spune Alexandru Rafila despre fostul Ministru al Sănătății?


Rafila afirmă că încrederea publicului în fostul Ministru al Sănătății a fost dovedită prin anumite sondaje, rezultatul lor fiind doar de 10%. Acesta mai spune că nu se pot impune măsuri de prevenție a virusului Covid-19 sau carantina în acest sens, dacă cetățenii nu pot avea încredere în tine.

Citeste si: Au sosit primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson. Serul se află în plin scandal legat de efectele adverse pe care le are

„Nu pot să nu remarc faptul că încrederea publicului în
domnul ministru Voiculescu era foarte scăzută. Am văzut multe sondaje în acest sens, se învârtea în jurul a 10%. Nu poţi, chiar dacă vrei şi ai cele mai bune intenţii, nu poţi să generezi respectarea unor măsuri de sănătate publică, să impui carantina, dacă populaţia nu are încredere în tine şi considerare că ceea ce propui tu nu este serios sau nu este de încredere. Elementul asta trebuie luat în considerare întotdeauna”
, a precizat, miercuri seară, la B1 TV, Alexandru Rafila.

Medicul a mai susține că: ”parteneriatul care trebuie construit între populaţie şi autorităţi, în cazul nostru, faţă de ministerul Sănătăţii, cred ca este esenţial”.

”Cel care este la Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă în vedere acest lucru ca să reuşească în controlul acestei pandemii”, a mai adăugat Rafila.

Citeste si: Cum arată CV-ul Andreei Moldovan, fost secretar de stat la Ministerul Sănătății. „Mă întorc la spital”

[ad_2]

Citește mai mult..

10 metode simple pentru tratarea răcelii și gripei, pe care le poți aplica în confortul propriului cămin

Răceala și gripa sunt afecțiuni întâlnite frecvent, iar atunci când suntem afectați de ele, organismul nostru este slăbit și avem nevoie de îngrijire. Vestea bună este că există remedii simple pe care le putem face acasă pentru a ne vindeca rapid.

Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru răceală și gripă este supa de pui. Studiile au arătat că aceasta poate încetini mișcarea neutrofilelor din corp, ceea ce le concentrează în zonele care au nevoie de vindecare. Neutrofilele sunt celulele albe din sânge care protejează organismul de infecții. Supa de pui are și un conținut scăzut de sare, ceea ce ajută la menținerea hidratării.

Ghimbirul este un alt remediu benefic în caz de răceală și gripă. Câteva felii de rădăcină de ghimbir infuzate în apă clocotită pot ajuta la calmarea tusei și a durerii în gât. De asemenea, ghimbirul are proprietăți anti-greață, ceea ce îl face eficient și în cazul gripei.

Mierea este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene. Adăugată în ceaiul cu lămâie, poate ușura durerea în gât și are un efect calmant asupra simptomelor răcelii și gripei.

Usturoiul conține alicină, un compus cu proprietăți antimicrobiene, care poate reduce severitatea simptomelor răcelii. Consumat regulat, usturoiul poate fi benefic în întărirea sistemului imunitar.

Echinaceea este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Substanțele active din echinaceea, cum ar fi flavonoidele, pot stimula sistemul imunitar și pot reduce inflamația. Consumând 1-2 grame de rădăcină sau părți verzi de echinaceea cu puțină apă călduță, putem reduce durata răcelii și a gripei.

Vitamina C este esențială în perioadele în care suntem bolnavi. Adăugarea sucului de lămâie proaspăt în ceaiul cu miere poate reduce flegma și poate ameliora simptomele răcelii. Consumul de limonada caldă sau rece poate avea, de asemenea, efecte benefice.

Probioticele, precum iaurtul, pot fi incluse în dieta noastră pentru a ne întări sistemul imunitar. Iaurtul probiotic oferă proteine și calciu, fiind o gustare sănătoasă. Este important să alegem produse care conțin bacterii vii.

Gargara cu apă sărată poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii și la reducerea severității simptomelor răcelii. Acest remediu ajută la eliminarea bacteriilor și alergenilor din gât. Pentru a-l folosi, trebuie să dizolvăm o linguriță de sare într-un pahar plin cu apă și să clătim gura și gâtul cu acest amestec.

Unele unguente decongestionante pot fi eficiente în reducerea simptomelor răcelii la copiii mai mari de 2 ani. Aplicarea acestor unguente înainte de culcare deschide căile respiratorii, combate congestia și reduce tusea, îmbunătățind somnul.

Băile calde pot fi foarte benefice atunci când suntem răciți sau avem gripă. Ele reduc simptomele și ameliorează durerea din corp. Adăugarea de sare și bicarbonat de sodiu în apa de baie poate intensifica efectul decongestionant. De asemenea, câteva picături de ulei esențial, cum ar fi cel de arbore de ceai, ienupăr, rozmarin, cimbru, portocală, lavandă sau eucalipt, pot avea un efect calmant.

Acestea sunt câteva dintre remediile simple pe care le putem folosi acasă pentru a ne vindeca de răceală și gripă. Este important să ne hrănim corect și să avem grijă de organismul nostru în perioadele în care suntem slăbiți. Cu puțină îngrijire și atenție, putem scăpa repede de boală și ne putem recăpăta starea de bine.

Alexandru Rafila, vești îmbucurătoare despre trei dintre persoanele afectate în exploziile din Crevedia. Aceste victime sunt supuse tratamentului în afara țării.

Exploziile devastatoare de la stația GPL din Crevedia au produs numeroase victime, iar câteva dintre acestea au fost transportate de urgență la spitale din străinătate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis vești bune despre trei dintre persoanele rănite în incident.

Potrivit informațiilor furnizate de Alexandru Rafila, unul dintre pacienții aflați în Bulgaria a fost detubat, ceea ce înseamnă că pacientul respiră spontan și este conștient. De asemenea, un alt pacient, care se află în Graz, Austria, a evoluat pozitiv și este stabil hemodinamic. Medicii au menționat că acesta ar putea fi externat săptămâna viitoare, cu condiția ca starea sa de sănătate să fie bună.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că un pompier din Norvegia, care a fost rănit în explozii, va începe ședințele de fizioterapie și recuperare, întrucât starea sa de sănătate s-a ameliorat și se simte mai bine.

Cu toate acestea, nu toți pacienții transferați în străinătate au avut parte de evoluții pozitive. Doi pacienți din România, care se află în spitale din țară, se află în stare gravă și prezintă arsuri pe o suprafață mare a corpului.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a fost informat cu privire la persoanele rănite care au fost transferate în străinătate. În timpul unei vizite la Bruxelles, unde urmează să aibă întâlniri cu oficiali europeni referitor la PNRR, premierul României va vizita și Spitalul Regina Astrid din Bruxelles, unde se află două persoane rănite în exploziile de la stația GPL din Crevedia.

Astfel, în urma acestui tragic incident, autoritățile se implică activ pentru acordarea de asistență medicală cât mai bună posibil și pentru monitorizarea stării de sănătate a victimelor în spitalele din străinătate. Este important ca aceștia să primească toate îngrijirile necesare și să se recupereze într-un mod cât mai rapid și complet.

Majoritatea statelor UE au votat pentru testarea Covid obligatorie a pasagerilor care pleacă din China

[ad_1]

„Majoritatea covârşitoare” a ţărilor UE au votat marţi în favoarea unor teste Covid sistematice pentru călătorii din China înainte ca aceştia să plece spre Europa, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează AFP.

Măsura face parte din recomandările unui comitet de experţi în sănătate al Celor 27 (Comitetul pentru securitate sanitară) şi va fi discutată miercuri în cadrul unei reuniuni menite să pregătească un răspuns coordonat al UE în faţa unei explozii a numărului de infecţii în China.

Experţii în sănătate au examinat marţi alte măsuri propuse de Comisie, aceea de a impune purtarea măştilor pentru pasagerii din China, controlul apelor uzate ale avioanelor şi testarea sporită, cu secvenţiere genomică, pe aeroporturi la sosire, în vederea identificării unor posibile noi variante ale virusului.

„Aceste măsuri ar trebui să vizeze cele mai expuse zboruri şi aeroporturi şi să fie puse în aplicare într-o manieră coordonată (în întreaga UE) pentru a le asigura eficacitatea”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Reuniunea de miercuri a IPCR (dispozitivul european de reacţie la nivel politic în situaţii de criză) ar putea duce la recomandări care vor trebui apoi aprobate de statele membre, transmite Agerpres.

Editor : A.C.

[ad_2]

Citește mai mult..

Proiect-pilot pentru servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului. Rafila: Nu e o taxă suplimentară

[ad_1]

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că în strategia pe sănătate pentru perioada 2023 – 2030 este propus un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale contra cost, peste programul medicului. El a susținut că nu este vorba despre o taxă suplimentară pentru serviciile medicale.

„Nu e vorba de o taxă suplimentară sau de o taxare dublă a pacienților. E vorba doar de un proiect-pilot propus în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2028. Strategia e supusă dezbaterii publice, dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară”, a susținut Rafila.

Rafila a precizat că proiectul-pilot urmărește să stabilească dacă, într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate desfășura această activitate în sistem privat.

„Pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic. Nu înseamnă că e împiedicat să aibă acces la serviciile medicale. În momentul de față această opțiune există doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități – în care să se încerce în spitalele respective – dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate în regim privat. E vorba de reținerea unei sume de bani de spitalul public și cu altă sumă e retribuit medicul sau asistenta pentru activitatea suplimentară”, a subliniat Alexandru Rafila.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

VIDEO Precizările ministrului Sănătății, începând cu minutul 19

Ministrul a susținut că este vorba doar despre un proiect, o idee care trebuie dezbătută și care poate să fie agreată sau nu.

Proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030 a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii elective (medicale-chirurgicale) cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări gestionat la nivel de spital. Totodată, pentru creșterea performanței și eficientizarea sistemului de asistență medicală de urgență, respectiv continuarea dezvoltării infrastructurii serviciilor de asistență medicală de urgență prespitalicească, este prevăzută pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primar prin asigurarea continuității abordării seviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a CPU-UPU, coordonată de medicii de familie și cu permanența asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ teritorial acoperit”, se arată în nota de fundamentare a strategiei. 

Nota de fundamentare a proiectul strategiei naționale de sănătate AICI

 

 

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..

Nicolae Ciucă cere socoteală Ministerului Sănătății pentru cei 9 morți din cauza infecțiilor nosocomiale. Rafila se află în Cuba

[ad_1]

Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, Ministerului Sănătății un raport despre infecțiile nosocomiale din spitale, după ce au murit patru bebeluși la Cluj Napoca și cinci adulți la Târgu Mureș. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află în Cuba, la Havana, într-o vizită oficială. 

„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş din cauza infecţiilor nosocomiale. De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în ședința de guvern.

Premierul a cerut să fie elaborat un „plan naţional de combatere a nosocomialelor”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a fost prezent la ședința de guvern de miercuri.

Alexandru Rafila se află în aceste zile într-o vizită oficială în Cuba. În perioada 15 – 22 octombrie, ministrul Sănătății participă la cea de-a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”.

La eveniment participă miniștrii Sănătății din Mozambic, Venezuela, Jamaica, Belize, Egipt, Trinidad Tobago sau Zimbabwe, Rafila fiind singurul ministru al Sănătății din Uniunea Europeană prezent la conferință. 

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că la Spitalul Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu şase cazuri, dintre care cinci s-au soldat cu deces. Aceste cazuri au fost raportate şi depistate în ultimele zile.

„Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter”, a precizat Pistol. Secretarul de stat a afirmat că Ministerul Sănătăţii a fost informat vineri, motiv pentru care ministrul a decis deplasarea sa de urgenţă la faţa locului pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu conducerea SCJ Mureş.

„Secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor. Ca măsuri, deja din cursul zilei de joi spitalul a decis să fie sistate toate internările în Secţia de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloanele secţiei de terapie intensivă.

În plus, am fost informaţi de o serie de proiecte noi referitoare la secţia de terapie intensivă, în sensul extinderii unei clădiri din locaţia Gheorghe Marinescu nr. 1 şi, de asemenea, există un proiect care are în vedere şi secţia de terapie intensivă, specialitatea boli infecţioase”, a susţinut secretarul de stat. Potrivit Adrianei Pistol, acest spital este unul dintre puţinele din ţară care raportează infecţiile asociate asistenţei medicale.

„Este un lucru extrem de util pentru că astfel putem să implementăm măsuri cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze. Ca urmare, aş vrea să informez populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate”, a completat ea. 

 

Editor : Adriana Duțulescu

[ad_2]

Citește mai mult..