România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital
[ad_1]
România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital „la costuri atractive”, după lansarea, pe 7 aprilie, a primei emisiuni de euroobligațiuni din acest an pe piețele internaționale de capital. Este cel mai mare volum de finanțare realizat de România într-o singură tranzacție, a anunțat Ministerul Finanțelor.
„Succesul primei emisiuni de euroobligațiuni a României din anul 2021 reconfirmã încrederea de care se bucurã țara noastrã din partea investitorilor la nivel internațional. Deși criza generatã de pandemia Covid-19 nu a luat sfârșit, aceastã tranzacție dovedește faptul cã mãsurile și obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetarã și relansarea economiei românești, apreciate deja de instituții internaționale, sunt recepționate pozitiv și de comunitatea investiționalã”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare
Ministrul a precizat că prin aceastã emisiune România și-a asigurat o parte importantã din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021 și și-a consolidând totodatã rezerva în valutã (buffer-ul).
„Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19”, a spus Alexandru Nazare.
Valoarea totalã a emisiunii de euroobligatiuni este de 3,5 miliarde euro, cu o subscriere finalã de 10 miliarde EUR, prin participarea unui numãr de peste 380 de investitori.
Emisiunea a fost realizatã în douã tranșe, din care 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,104% și o ratã de dobândã de 2,000% pe an și 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% și o rata de dobândã de 2,750% pe an.
Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul „real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturitãților de 12 și 20 de ani de 63% și respectiv 62%.
Totodatã, bãncile comerciale și private au o alocare de 21% și 17%, fondurile de pensii și companiile de asigurãri au o distribuție de 6% și 13%, iar alte categorii de investitori printre care și instituții oficiale dețin 10% și respectiv 8%.
În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 37%, SUA 17%, Germania și Austria 13%, România 6%, Franța 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv România) 5%, Benelux 3% și 1% restul statelor. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 45%, SUA 13%, Germania și Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% și Benelux 1%.
Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Société Générale și UniCredit Bank AG.
Editor : M.L.
[ad_2]
Citește mai mult..