Organizațiile lui Alexei Navalnîi, la un pas de a fi interzise. Procurorii cer includerea lor pe lista entităților extremiste



Organizațiile lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, ar putea fi declarate extremiste și prin urmare, interzise. O cerere în acest sens a fost înaintată vineri de Parchetul rus către un tribunal din Moscova.

Este vorba despre Fondul de Luptă împotriva Corupţiei (FBK) şi de birourile regionale pe care le are deschise Alexei Navalnîi.

Procurorii susțin că, sub acoperirea unor sloganuri liberale, organizaţiile lui Alexei Navalnîi contribuie de fapt la crearea unor condiţii favorabile destabilizării situaţiei sociale şi socio-politice. „Obiectivele reale ale activităţii lor vizează crearea condiţiilor pentru a schimba fundamentul ordinii constituţionale, inclusiv utilizarea scenariului unei revoluţii colorate”, se arată în comunicatul procurorilor ruși, potrivit Agerpres.

Drept urmare, Parchetul rus vrea ca organizațiile liderului opoziției să fie trecute pe lista grupărilor teroriste și extremiste, unde în prezent sunt incluse 33 de entități.

Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi se degradează

Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, execută în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar referitor la o fraudă datând din 2014. Opoziția şi cancelariile occidentale consideră însă că dosarul a fost doar un pretext pentru încarcerarea sa.

Alexei Navalnîi a anunţat la 31 martie că încetează să accepte hrana şi începe greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie, acuzând administraţia penitenciară că îi refuză accesul la un medic, deși suferă de o dublă hernie de disc, potrivit avocaţilor săi.

Opozantul a declarat că administraţia penitenciară îl ameninţă că îl va alimenta cu forţa. El a pierdut aproape 20 de kg de când a fost transferat la închisoarea din Pokrov, în februarie.

Citiți și: Alexei Navalnîi a început să vorbească cu dificultate. Soția lui l-a vizitat la închisoare și se arată îngrijorată pentru starea lui

Regimul Putin intensifică represiunea împotriva opoziției

Represiunea judiciară împotriva opoziţiei s-a intensificat şi mai mult în perioada recentă. Un tribunal rus l-a condamnat vineri la doi ani de închisoare cu executare pe un colaborator al lui Navalnîi care lucra pentru FBK, pentru publicarea a două tweet-uri considerate „extremiste”, relatează agenția France-Presse.

Avocata Liubov Sobol, de asemenea colaboratoare a lui Navalnîi, a primit o pedeapsă cu suspendare, fiind acuzată de violarea domiciliului unui presupus agent FSB.

Poliţia rusă a efectuat miercuri percheziţii la redacţia unei publicaţii studenţeşti şi la domiciliul a patru dintre redactorii săi, care realizaseră un film despre represaliile împotriva susţinătorilor lui Alexei Navalnîi.

Citiți și: Doi aliați ai lui Alexei Navalnîi au dispărut fără urmă în Rusia

Editor : Luana Pavaluca



Citește mai mult..