Secretarul de stat Andrei Baciu a vorbit despre relaxarea restricțiilor peste două luni

[ad_1]

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a discutat despre relaxarea restricțiilor în termen de două luni, lucru anunțat de către prim ministrul Florin Cîțu în urmă cu ceva timp.


In articol:


Ce se va întâmpla cu relaxarea restricțiilor din România

Andrei Baciu este de părere că această relaxare a restricțiilor anti-COVID este obiectivul prim ministrului Florin Cîțu.

„Vorbim de obiectivul domnului Cîţu, 10,4 milioane de vaccinaţi în septembrie.

Asta înseamnă că 70% din populaţia adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată iar fenomenul pandemic va fi încheiat”, a spus Baciu atunci când a fost întrebat despre relaxarea măsurilor anti-pandemie în decurs de două luni.

Citeste si: Cine are voie să circule pe străzi în Noaptea de Înviere. Anunțul a fost făcut

Florin Cițu a promis în trecut faptul că România își va reveni la normalitate de pe data de 1 iunie 2021, iar cetățenii vor renunța la purtatul măștii odată cu luna august a
anului 2021.

„Voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, declara premierul în data de 5 aprilie.

Florin Cîțu[Sursa foto: Facebook]

Acest angajament a fost condiționat de vaccinarea a peste cinci milioane de români.

Relaxarea promisă de premier în iunie ar însemna accesul în restaurante pe baza adeverinței de vaccinare, a testului de imunitate sau a testului rapid sau PCR cu rezultat negativ.

Câteva zile mai târziu, pe 9 aprilie, Florin Cîţu venea cu o nouă perspectivă: renunțarea la mască de la 1 august. Însă pentru asta ar fi nevoie ca, până la finele lui iulie să fie vaccinate 10 milioane de persoane adulte.

Aşadar, o devansare semnificativă faţă de termenul iniţial de imunizare a 70% dintre românii adulţi, fixat chiar de Cîţu în septembrie anul curent.

„Vreau de la 1 iunie să relaxăm aceste condiţii, în două etape: 1 iunie şi apoi sfârşitul lui iulie, când vom avea 10 milioane de persoane vaccinate să revenim la normal.

Şi să revenim la normal înseamnă să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără mers noaptea, fără măşti şi aşa mai departe.

Trebuie să ne vaccinăm ca putem să ajungem acolo”, spunea premierul Florin Cîţu în urmă cu o săptămână.

Citeste si: Vlad Voiculescu: „Bucureştiul nu se carantinează de Paşte”. Noi criterii pentru instituirea carantinei

Obiectivul de 1.600 paturi la ATI a fost atins

Florin Cîțu și-a propus atingerea obiectivului în ceea ce constă suplimentarea numărului de paturi din secțiile ATI ale spitalelor din România, până când acestea vor ajunge la un număr de 1.600.

Andrei Baciu a spus că acest obiectiv, al prim ministrului Florin Cîțu, a fost atins după demiterea lui Vlad Voiculescu.

” Ca urmare a dispozițiilor domnului premier, principalul obiectiv a fost creșterea numărului de paturi la ATI pentru COVID. Ieri am avut 2 întâlniri cu dl. Cîţu. Au fost identificate 12 paturi, 9 la Constanța, 2 la Bolintin, 1 în București. Alte 4 paturi vor primi aviz la Cantacuzino. 73 de paturi vor fi operaționale în perioada următoare. La Balş vor suplimenta numărul cu 20 de paturi ATI, au pregătit și un centru de evaluare pentru pacienți, pentru a degreva Unitatea de Primiri Urgențe(…)

La spitalul Bagdasar, în 2 săptămâni va fi dată în funcţiune o unitate modernă, cu 27 paturi de primiri urgențe(…) Cu aceste noi paturi operaţionalizate  se va atinge cifra fixată de premier (1.600 de paturi ATI, n.r.)”, a mai declarat Andrei Baciu.

[ad_2]

Citește mai mult..