Mini-elicopterul NASA de pe Marte ar putea „decola” mâine în premieră

[ad_1]

Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA ar putea avea loc luni, 19 aprilie, după o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice, a anunţat agenţia spaţială americană, informează Agerpres.

Acest zbor, primul care va fi realizat de un dispozitiv motorizat pe o altă planetă, ar trebui să permită NASA să colecteze date extrem de preţioase despre condiţiile de viaţă de pe Marte. Datele ar putea fi primite la câteva ore după zborul autonom, care se aşteaptă să înceapă în jurul orei 03:30 (07:30 GMT).

Zborul reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe Marte are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Pentru a zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.

După zbor, elicopterul va transmite rover-ului date tehnice despre ceea ce a realizat, care, la rândul lor, vor fi trimise pe Pământ.

Printre aceste prime date se va număra o fotografie în alb-negru a solului, făcută de Ingenuity direct sub aparat, în timp ce este în aer.

Ziua următoare, odată cu încărcarea bateriilor, elicopterul va transmite o fotografie color a orizontului, realizată de cealaltă cameră.

Zborul elicopterului NASA pe Marte, echivalentul primului zbor pe Pământ al fraţilor Wright

Dar cele mai spectaculoase imagini ar urma să provină de la roverul Perseverance, plasat la câţiva metri distanţă şi care urmează să filmeze zborul mini-elicopterului.

În cazul unei reuşite, al doilea zbor poate avea loc cel mult peste patru zile. În total, sunt planificate până la cinci zboruri, de dificultate crescândă. NASA ar dori să poată ridica elicopterul până la cinci metri înălţime şi apoi să încerce să îl deplaseze lateral.

Operaţiunea va fi echivalentul pe Marte al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, în 1903, de către fraţii Wright.

După cel mult o lună experimentul zborurilor Ingenuity pe Marte se va opri, iar roverul Perseverance al NASA se va dedica sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte.

Editor : M.L.

[ad_2]

Citește mai mult..