Aflat în pericol de moarte, Alexei Navalnîi a fost transferat la spital. Autoritățile ruse spun, însă, că are nevoie doar de „vitamine”

[ad_1]

Autoritățile penitenciare ruse au declarat luni că l-au transferat pe Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei de aproape 3 săptămâni, la o unitate medicală pentru o „terapie cu vitamine”, în timp ce susținătorii lui spun că viața lui atârnă de un fir de păr.

Medicii lui Navalnîi trag un semnal de alarmă și spun că inima acestuia s-ar putea opri în „orice moment”, spunând că starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid de când a intrat în greva foamei, pe data de 31 martie, tocmai pentru a primi asistență medicală specializată din exteriorul închisorii.

O comisie de medici a decis să-l transfere pe A. Navalnîi la spitalul regional pentru deținuți”, se spune într-un comunicat al Serviciul penitenciar din regiunea Vladimir, în subordinea căruia se află colonia penitenciară în care se află Navalnîi, potrivit The Moscow Times.

„Starea de sănătate a lui Navalnîi este evaluată ca fiind satisfăcătoare și este examinat zilnic de către un medic generalist”, se mai spune în comunicat. „Pacientului i s-a prescris o terapie cu vitamine, cu acordul său.”

Ivan Zhdanov, care conduce Fundația Anticorupție Navalnîi, a declarat că afirmațiile din comunicat, potrivit cărora starea de sănătate este„satisfăcătoare” este menită să descurajeze oamenii să participe la protestul programat miercuri, în toată Rusia. El mai spune că „nu putem obține informații veridice decât de la avocații lui.”

Medicii lui Navalnîi au declarat duminică că li s-a refuzat din nou intrarea în colonia penală, în care acesta execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare sub acuzația de încălcare a eliberării condiționate pentru o mai veche condamnare pentru fraudă.

Echipa lui a făcut un apel pentru organizarea de proteste masive în toată Rusia, miercuri seară, la doar câteva ore după ce președintele Vladimir Putin urmează să prezinte discursul despre starea națiunii.

Vineri, procurorii ruși au cerut unei instanțe să declare Fundația Anticorupție Navalnîi și birourile regionale organizații „extremiste”, într-o încercare de a le scoate în afara legii, iar membrii și susținătorii să fie închiși.

Liderii mondiali și personalități culturale proeminente și-au exprimat sprijinul pentru Navalnîi, președintele SUA, Joe Biden, numind situația acestuia „total nedreaptă”, în timp ce consilierul său pentru securitate națională a avertizat că vor fi „consecințe” pentru Rusia dacă Navalnîi moare.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene intenționează să discute situația lui Navalnîi luni.

Peste 70 de scriitori, artiști și academicieni internaționali de renume, printre care Jude Law, Vanessa Redgrave și Benedict Cumberbatch, i-au cerut lui Putin să se asigure că Navalnîi primește imediat un tratament adecvat.

Între timp, ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a declarat că Navalnîi „nu va fi lăsat să moară în închisoare”.

Editor : D.C.

[ad_2]

Citește mai mult..