Bayern Munchen, campioana Ligii Campionilor, a anunțat oficial că nu se va alătura Super Ligii. Cum a reacționat lumea fotbalului

[ad_1]

Campioana en titre a Germaniei şi a Europei, Bayern Munchen, a anunţat oficial că nu se va alătura proiectului Super Ligii, care a generat o adevărată polemică în fotbalul european.

„Membrii şi fanii noştri resping ideea Super Ligii. FC Bayern Munchen doreşte ca toate cluburile să trăiască momente deosebite într-o competiţie europeană care este Liga Campionilor, care poate fi dezvoltată împreună cu UEFA”, a spus Herbert Heiner, preşedintele clubului german, potrivit Agerpres.

Luni seara, Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Consiliului de administraţie al clubului Bayern, a afirmat că modelul actual al Ligii Campionilor este „satisfăcător” şi este de părere că Super Liga nu va rezolva „problemele economice ale cluburilor europene”.

„Bayern Munchen nu a dorit să participe la crearea Super Ligii. Suntem profund convinşi că modelul actual (al Ligii Campionilor – n.r.) este pe deplin satisfăcător, suficient de atractiv şi garantează bazele fotbalului. Bayern Munchen salută reforma Ligii Campionilor cu mult entuziasm, deoarece credem că este abordarea corectă a dezvoltării sale în următorii ani. Prima fază, care va fi modificată, va aduce mai multă pasiune şi emoţii în competiţie. Nu cred că Superliga va fi capabilă să rezolve problemele economice ale cluburilor europene legate de pandemia de coronavirus. Ar fi mai bine ca toate cluburile să lucreze împreună, în solidaritate, astfel încât structura costurilor să fie ajustată cu veniturile, cu scopul de a face fotbalul european mai raţional” a spus Rummenigge.

Reacțiile din fotbal la crearea Super Ligii

Jucătorii și fanii echipelor engleze Liverpool și Leeds United au blamat proiectul, la meciul de luni seară. Fanii echipei din urmă au protestat la stadion și au afișat un banner pe care au scris „#nusuperligii”.

Pe teren, jucătorii lui Leeds au purtat tricouri cu mesajul „Fotbalul este pentru fani”, a relatat CNN.

„Pot doar să-mi spun proprie părere, nu-mi place. Sper că nu se va întâmpla. Evident că jucătorii nu au putere de decizie, noi suntem aici să jucăm, nu controlăm fotbalul”, a spus James Milner, căpitanul lui Liverpool.

Antrenorul lui Liverpool, echipă fondatoare a Super Ligii, a spus că „oamenii nu sunt bucuroși, pot să înțeleg asta”.

„Dar nu pot să spun mai multe despre asta,deoarece noi nu suntem implicați în acest proces, nici jucătorii, nici eu nu am știut. Vom vedea cum decurg lucrurile”, a spus Jurgen Klopp.

Liga Campionilor se modifică din 2024

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat luni extinderea Ligii Campionilor începând din anul 2024, de la 32 la 36 de echipe, la câteva ore după ce douăsprezece cluburi au anunţat înfiinţarea unei competiţii închise, Super Liga.

„Comitetul executiv a aprobat formatul” noii Ligi a Campionilor, cu un minicampionat în locul fazei grupelor, a anunţat secretarul general adjunct Giorgio Marchetti într-o conferinţă de presă după reuniunea acestei organizaţii, desfăşurată la Montreux (Elveţia).

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a afirmat luni că Super Liga este o „propunere ruşinoasă” a unor cluburi „mânate de lăcomie”.

Acest proiect, condus de preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez, implică participarea permanentă a 15 cluburi fondatoare la o competiţie aproape închisă. Dintre aceste 15 echipe, sunt cunoscute 12 (şase engleze, trei spaniole, trei italiene).

Preşedintele UEFA a reafirmat că fotbaliştii care joacă la cluburile fondatoare ale acestei ligi închise „vor fi excluşi” de la competiţiile internaţionale, precum Cupa Mondială sau Campionatul European, şi „nu vor putea reprezenta echipele lor naţionale”.

Ceferin a lăudat meritele reformei UEFA, care „păstrează importanţa competiţiilor interne”.

Secretarul general adjunct Giorgio Marchetti a precizat modalităţile acestei reforme, confirmând că un bilet suplimentar va fi atribuit ţării aflate pe locul 5 în clasamentul coeficienţilor UEFA. Astfel, Franţa va avea cel puţin trei reprezentante începând din 2024.

Noul format al Ligii Campionilor este inspirat de „sistemul elveţian”, inventat la un turneu de şah de la Zurich în 1889.

Din 2024, în acest minicampionat fiecare echipă va juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiţi (cinci partide acasă, cinci în deplasare). Primele opt echipe se vor califica direct în optimi de finală, echipele clasate între locurile 9-24 vor disputa un play-off (tur-retur) pentru a accede în optimi, iar echipele clasate între locurile 25-36 vor fi eliminate.

Această reformă, studiată mult timp şi de mai multe ori amânată, a fost concepută iniţial pentru a mulţumi cele mai mari cluburi, dintre care unele sunt acum în tabăra disidenţilor.

Douăsprezece dintre cele mai mari cluburi europene anunţă că au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiţii, ”The Super League”, guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în calitate de cluburi fondatoare, se poate citi într-un comunicat difuzat pe site-urile unora dintre aceste grupări.

Editor : G.C.

[ad_2]

Citește mai mult..