Klaus Iohannis i-a primit pe miniștrii de Externe din Polonia și Turcia. Discuțiile au vizat și situația din „Crimeea ilegal ocupată”
[ad_1]
Președintele Klaus Iohannis i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe miniștrii afacerilor externe din Polonia și Turcia, cu prilejul participării acestora la lucrările Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, găzduită de România în perioada 22-23 aprilie. La discuții a participat și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.
Oficialii au discutat despre situația de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței Nord-Atlantice, agenda de securitate regională și pregătirile în perspectiva Summitului NATO din acest an, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Președintele Klaus Iohannis a evidențiat rolul important al acestui format trilateral de dialog, lansat la inițiativa României încă din 2012, în sprijinul eforturilor NATO de consolidare a securității pe Flancul Estic al Alianței, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în condițiile în care cele trei state împărtășesc o serie de interese comune în domeniul securității”, se arată în comunicat.
Klaus Iohannis a evidențiat preocuparea României față de situația de securitate regională îngrijorătoare generată de „desfășurarea neobișnuită de forțe militare în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”. Miniștrii afacerilor externe polon și turc, Zbigniew Rau și Mevlüt Çavuşoğlu, împărtășesc aceleași preocupări și au analizat împreună circumstanțele și perspectivele de detensionare.
„În acest context, Președintele României a subliniat importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, creșterii rezilienței NATO, ca organizație, și a membrilor săi, precum și sprijinului acordat partenerilor din vecinătate.
Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea și diversificarea consultărilor politice pe mai multe dimensiuni, precum și cooperarea în acest format trilateral, care și-a dovedit utilitatea în timp. În acest sens, Președintele României a încurajat inclusiv promovarea unor noi proiecte de cooperare trilaterală, în domenii de interes reciproc precum reziliența, inclusiv prin punerea în valoare a lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19, pe baza unei agende substanțiale care să contribuie la consolidarea Alianței Nord-Atlantice.
Astfel, Președintele Klaus Iohannis a încurajat aprofundarea cooperării trilaterale inclusiv în domeniul apărării. Astfel, o interacțiune consolidată a celor trei aliați în cadrul acestui format ar deveni un instrument de coordonare și acțiune comună, de natură să întărească securitatea regională și Alianța în întregul său.
De asemenea, Președintele României a salutat prezența miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia la o sesiune specială de lucru a reuniunii trilaterale de la București și a apreciat că această inițiativă reafirmă fără echivoc sprijinul constant al României, Poloniei și Turciei față de partenerii din Vecinătatea Estică a NATO.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat, totodată, necesitatea continuării măsurilor NATO de consolidare a descurajării și apărării, mulțumind Poloniei și Turciei pentru contribuția la prezența înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, de importanță majoră în asigurarea securității regiunii Mării Negre, parte integrantă a securității euro-atlantice.
Președintele României și-a exprimat speranța că România, Polonia și Turcia vor continua cooperarea apropiată și în perspectiva Summitului NATO din acest an, un moment de importanță majoră pentru reafirmarea solidarității și unității aliate și a angajamentului privind relația transatlantică. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța deosebită a Summitului aliat pentru proiectarea unei viziuni strategice cu privire la NATO pentru următorul deceniu, se mai arată în comunicatul Președinției.
Editor : B.P.
[ad_2]
Citește mai mult..