Pacienții cu cancer au rămas fără citostatice. Vlad Voiculescu ar fi știut despre situație de cel puțin o lună și jumătate

[ad_1]

Medicii de la Institutul Oncologic din Capitală cer cu disperare medicamente ca să poată salva în continuare viețile celor care își pun ultimele speranțe în ei. Situația este cu atât mai critică cu cât acestea lipsesc deja de zece zile, iar Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, acuză că fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic. Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat joi că abia miercuri seară a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

„Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București – n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă.

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a declarat la Digi24 că este vorba despre un „hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatice, determinată de politica de achiziții care a fost dusă în ultimul an în Institut și care nu a ținut de el sau de echipa pe care o conduce în prezent. „Practic, noi începem să remediem această situație, din păcate, constrângerile date de legea achizițiilor publice există și trebuie să le luăm în seamă. Ce pot să vă asigur este că astăzi și mâine se desfășoară negocierile pentru achizițiile acestor citostatice și săptămâna viitoare, această criză, în ghilimele, va fi rezolvată”, a spus Bogdan Tănase.

S-au făcut cel puțin 10 transferuri din alte farmacii pentru a acoperi aceste medicamente care lipsesc și s-au făcut și achiziții directe, a precizat Bogdan Tănase, întrebat ce au făcut bolnavii în aceste condiții. El a spus că noul ministru l-a asigurat că vor fi găsite surse pentru alte transferuri care să asigure medicamentele necesare pentru pacienții bolnavi de cancer. „Este o metodă extraordinară pentru a rezolva o situație extraordinară”, a subliniat managerul. „Trebuie luat în seamă și faptul că Institutul a preluat pacienți din multe unități care s-au închis în această criză COVID”, a adăugat Bogdan Tănase. El a estimat că săptămâna viitoare lucrurile ar putea reintra pe făgașul normal în ceea ce privește aprovizionarea cu citostatice.

Cezar Irimia, reprezentant al bolnavilor de cancer: Domnului Voiculescu chiar nu i-a păsat de noi, pacienții

Cezar Irimia, președintele Federației  Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, îl învinovățește pentru situație și pe fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții. Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte. Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la ATI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțin o lună și jumătate în urmă. Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că ‘managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația’, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții. Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a acuzat la Digi24 Cezar Irimia, președintele Federației  Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

„Mă întreb de ce de o lună de zile, de când se știa de aceste lipsuri, nu s-a făcut nimic pentru pacienții cu cancer. A trebui doctorii noștri să nu mai suporte situația și să reacționeze și să facă ceva pentru noi”, a adăugat Cezar Irimia.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..