Bogdan Aurescu a discutat cu ministrul ucrainean de Externe despre drepturile minorităţii române din UcrainaMinistrul român de Externe, Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre necesitatea identificării de soluţii pentru drepturile minorităţii române din Ucraina, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ministrul român a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, aspect confirmat de omologul ucrainean, se arată într-un comunicat al ministerului român de Externe.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa angajamentului susţinut al autorităţilor ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susţinut cu autorităţile regionale şi locale ucrainene. Aurescu a mulţumit omologului său pentru acordul părţii ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educaţional de stat ucrainean, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislaţia ucraineană în materie.

Bogdan Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educaţiei din Ucraina a transmis deja instrucţiuni autorităţilor locale de a aplica aceste prevederi ale legislaţiei ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi minorităţii ucrainene din România.

Editor : M.L.Citește mai mult..