Incredibil: 168 de cazuri majore de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca


Un număr de 168 de cazuri grave de tromboze s-au raportat joi, pe data de 22 aprilie 2021, în Marea Britanie.


In articol:


Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunţat, joi, un număr de 168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză din serul AstraZeneca, reprezentând o rată de 7,9 cheaguri la 1 milion de doze, o creştere a incidenţei faţă de datele de săptămâna

trecută. Totodată, săptămâna trecută fuseseră raportate 100 astfel de cazuri, incidenţa fiind de 4,9 la 1 milion de doze.

Atenție sporită asupra vaccinului AstraZeneca de către mai multe țări

Unele țări au fost extrem de atente cu administrarea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca după ce s-au înregistrat cazurile rare de cheaguri de sânge și au recomandat administrarea acestuia doar persoanelor care au depășit o vârstă anume sau care chiar au o vârstă mult prea înaintată.

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele ore?! Lupta împotriva COVID-19 continuă

Adam Finn, profesor de pediatrie la Bristol University, a spus că această creştere a numărului de cazuri era aşteptată.

”Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate”, a spus Finn.

În Marea Britanie au fost administrate 21,2 milioane de prime doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, toate cazurile de efecte adverse, cu excepţia unuia singur, fiind raportate după prima

doză. Nu a fost oferit un total al cazurilor de efecte adverse după administrarea celei de-a doua doze.

Câte persoane au murit din cauza cheagurilor de sânge provocate de vaccin

Deși rata de decese provocate de cheaguri de sânge a scăzut de la 22% la 19%, în total, în lume s-au raportat 32 de decese din cauza cheagurilor de sânge, comparativ cu 22 săptămâna trecută, dar rata de decese.

Vaccinare anti-COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Liber la vaccinare pentru toți adulții, în luna iunie. Țara care a făcut anunțul

Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu vârste de sub 30 de ani să primească o alternativă la vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor a descoperit că există dovezi ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut al trombocitelor.

Autoritățile din mai multe ţări, printre care se enumeră și Franţa, au limitat vacinarea cu serul AstraZeneca la persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

 

 

 



Citește mai mult..