Joe Biden a anunțat unde va efectua prima sa vizita externă în calitate de președinte al Statelor Unite



Joe Biden urmează să efectueze prima sa vizită externă în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii. Liderul de la Casa Albă va merge, în luna iunie, la Londra și la Bruxelles. Ulterior, el va participa și la summitul G7 din 11-13 iunie. Acesta va avea loc tot în Regatul Unit, în Cornwall. De asemenea, în 14 iunie el va participa la summitul liderilor NATO, tot la Bruxelles. 

„Călătoria îşi propune să evidenţieze angajamentul preşedintelui SUA de a restabili alianţele noastre, de a revitaliza relaţia transatlantică şi de a lucra în strânsă cooperare cu aliaţii noştri”, a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jennifer Psaki.

La Bruxelles, Biden va participa şi la un summit UE-SUA pentru a sublinia angajamentul Washingtonului în favoarea unui „parteneriat transatlantic puternic” bazat pe „valori comune”.

Anunţul primei vizite externe a lui Joe Biden a fost făcut după încheierea summitului global privind schimbările climatice care s-a derulat online şi care a marcat un angajament american reînnoit în eforturile de combatere a încălzirii globale.

Casa Albă precizează că va furniza pe viitor mai multe detalii privind această călătorie, „în special privind posibile elemente complementare”. Această formulare a alimentat imediat la Washington speculaţiile privind o eventuală întâlnire cu liderul rus, Vladimir Putin, potrivit AFP, citat de Agerpres. Joe Biden i-a propus săptămâna trecută omologului său rus, în cadrul unei discuţii telefonice, să se întâlnească în această vară, într-o ţară terţă, pentru a stabiliza relaţiile între cele două puteri rivale.

Moscova şi-a exprimat interesul pentru această ofertă, care a fost totuşi parazitată de sancţiuni şi contra-sancţiuni adoptate de cele două ţări. Austria şi Finlanda s-au arătat dispuse să găzduiască această întâlnire.

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..