„Nu este un privilegiu, ci o cerinţă a Constituţiei”

[ad_1]

Persoanele care au fost complet vaccinate împotriva coronavirusului ar putea beneficia în curând de ridicarea anumitor restricţii, a declarat sâmbătă ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht, potrivit dpa, preluată de Agerpres. Germania a înăsprit restricțiile la nivel național, însă legea a fost atacată la Curtea Constituțională.

„Dacă se stabileşte că o vaccinare nu numai că protejează împotriva bolii, ci poate şi să împiedice transmiterea mai departe a virusului, acest lucru trebuie luat în considerare la stabilirea măsurilor”, a declarat Christine Lambrecht pentru ziarul Handelsblatt.

„Acesta nu este un privilegiu pentru cei vaccinaţi, ci o cerinţă a Constituţiei”, a adăugat ea.

Problema ridicării parţiale a restricţiilor pentru cei vaccinaţi va fi dezbătută luni, într-o şedinţă a liderilor de stat şi federali din Germania, la două zile după intrarea în vigoare a unui set de măsuri mai dure anticoronavirus la nivel federal.

Potrivit ministrului german, noua lege federală autorizează în mod explicit stabilirea de „reglementări speciale, excepţii şi facilităţi pentru persoane presupus imunizate în faţa coronavirusului”.

Oamenilor trebuie să li se prezinte beneficiile vaccinării, a adăugat Lambrecht.

Cetăţenii „îşi pun în mod întemeiat întrebarea de ce libertăţi se vor putea bucura din nou după o vaccinare”, a mai spus ea.

Restricții uniforme la nivel național

Bundestagul a aprobat miercurea trecută noile restricţii antiepidemice propuse de guvern. Cancelarul Angela Merkel a argumentat că „situaţia este gravă” şi trebuie evitată ocuparea locurilor în secţiile de terapie intensivă. 

Guverul de la Berlin a dispus modificarea Legii privind protecţia faţă de infecţii. Noile reglementări vor permite aplicarea în mod uniform a restricţiilor în zonele cu o rată de contagiere ridicată. Noile norme prevăd interdicţii de circulaţie între orele 21.00 şi 5.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată, reducerea numărului de persoane care se pot întâlni în privat, închiderea şcolilor şi a restaurantelor. De asemenea, sunt prevăzute norme privind accesul în magazine, în anumite situaţii fiind necesare rezultate negative la teste anticoronavirus.

Legea privind uniformizarea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice în Germania, aprobată de Bundestag, a fost însă atacată la Curtea Constituţională, iar, pe parcursul procedurii, proiectul nu va putea fi promulgat.

Editor : B.P.

[ad_2]

Citește mai mult..