Miliardarul Ioan Niculae a primit o veste uriașă în închisoare


Miliardarul Ioan Niculae a primit o veste uriașă în închisoare: ar putea să scape în curând de detenție, deși nu a executat decât două luni din pedeapsa de 5 ani primită în luna februarie.


In articol:


Omul de afaceri Ioan Niculae (66 de ani) a fost condamnat la mijlocul lunii februarie 2021 la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Interagro. Decizia Curții de Apel București era definitivă și a fost pusă imediat în executare.

Citeste si: VIDEO- Pablo Escobar de România, mort de COVID-19

Cu toate acestea, Ioan Niculae ar putea primi săptămâna viitoare o veste bună- ar putea primi aviz favorabil pentru eliberare din partea comisiei penitenciarului Rahova.

Patronul Astrei ar putea fi eliberat în curând, apropiații acestuia susțin că o discuție privind eliberarea lui va avea la începutul săptămânii viitoare în comisia de liberări condiționate a penitenciarului Rahova, potrivit  G4media.

Citeste si: VIDEO- Alex Bodi, legături cu „Îngerii Iadului”

Patronul Astrei ar putea fi eliberat în curând[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Cum poate fi eliberat Ioan Niculae după doar 2 luni

Ioan Niculae a mai stat 6 luni în pușcărie, ca urmare a condamnării dintr-un dosar cunoscut drept „Mită pentru PSD”. Astfel, Ioan Niculae a executat deja fracţia de o treime din pedeapsă (600 de zile), impusă deținuților de peste 60 de ani, și poate fi eliberat, potrivit GSP.ro.

La data de 19 februarie 2021, Ioan Nicolae  omul de afaceri Ioan Niculae a venit de bunăvoie în țară cu un avion low cost.

El era dat în urmărire internațională și a fost arestat pe aeroport.

Ioan Niculae era în Italia când a primit vestea că condamnării, internat la o clinică unde  se recupera după ce s-a infectat cu Covid-19. Nu ar fi vrut să-l strige lumea „fugar”- așa că a venit de bunăvoie în țară la nici 24 de ore de când fusese dat în urmărire internațională.

Considerat unul dintre cei mai bogați români- cu o avere de aproape un miliard de euro- Ioan Niculae a fost găsit vinovat de magistrați pentru instigare la evaziune fiscală, instigare la spălare de bani și cumpărare de influență. 

Citeste si: Miliardarul Ioan Niculae s-a predat polițiștilor pe aeroport, la întoarcerea din Italia UPDATE

Care erau acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în perioada august 2008- martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Procurorii arată că obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru SC Interagro SA.

”Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela: de a externaliza veniturile firmei ‘mamă’ (Interago SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare)”, susţine DNA.

Conform DNA, în acest fel a fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt (divizia de vinificaţie a grupului Interagro), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată de Ioan Niculae.

Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre SC Interagro SA şi societatea respectivă s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri SRL, arată procurorii.

”Inculpaţii au beneficiat şi de ajutorul preşedintelui SC Interagro SRL, Toncea Nicoleta Mariana, care, din dispoziţia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC Libarom Agri SRL şi de reintroducerea sumelor de bani ‘spălate’ în circuitul civil. Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de inculpatul Ioan Niculae, a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei”, arată DNA.

Procurorii mai spun că, în perioada ianuarie- martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere a omului de afaceri de origine libaneză Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice. Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 milioane euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Conform DNA, activităţile de corupere desfăşurate de Ioan Niculae s-ar fi realizat prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu.

”Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de ‘infringement’, pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct, cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat- 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii). În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de SC Interagro SRL în judeţele din jurul Brăilei”, afirmă DNA.

Citeste si: VIDEO- Ioan Niculae s-a întors în țară și a fost arestat de la avion

 

 

 

 

 

 

 

 Citește mai mult..