Noi detalii în cazul diplomatului rus expulzat din România

[ad_1]

România a expulzat luni un oficial din Ambasada Rusiei la București, în contextul realației tensionate dintre Republica Cehia și puterea de la Kremlin, în jurul unor acuzații grave de sionaj și sabotaj.


In articol:


Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului „contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.  

Surse guvernamentale au declarat că Alexey Grishaev desfășura „activități de spionaj”. Potrivit Digi 24, Grishaev ar fi agent GRU (serviciu secret al Armatei Federației Ruse). Acesta ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. 

Citeste si: Veste uluitoare: 10 zile nelucrătoare la rând pentru a stopa pandemia

Reacție din partea Ministerului de Externe rus

Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la paşii corespunzători în relaţia cu Moscova, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pentru agenţia de presă oficială TASS.

Oficialul rus a comentat decizia Bucureştiului de a-l declara persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei în România. „Ambasadorul

României în Rusia cunoaşte bine procedura măsurilor de răspuns”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Citeste si: Țara care vrea să achiziționeze 30 de milioane de doze de vaccin rusesc anticovid Sputnik V

Alianță de susținerea a Cehiei în scandalul cu Rusia

În cursul zilei de luni, premierii Poloniei, Ungariei şi Slovaciei şi-au declarat susţinerea pentru Republica Cehă și au condamnat, într-o declarație comună, „un act deplorabil de agresiune şi încălcare a dreptului internaţional comis de Rusia pe teritoriul european”.

Premierii din Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia, țări care formează așa-numitul „grup de la Vișegrad”, au avut luni o discuție prin videoconferinţă despre „actele de sabotaj din Republica Cehă, escaladarea de către Rusia a situaţiei din Ucraina şi Belarus, cooperarea în cadrul Grupului de la Vişegrad şi consolidarea securităţii în regiune”.

Conform Agerpres, în declarația comună a celor trei șefi de guverne se spune: „Noi, premierii Poloniei, Ungaria și Slovaciei, ne exprimăm deplina solidaritate cu Cehia, vecinul și partenerul nostru aproapiat, în ceea ce privește implicarea spionajului militar rus în explozia de

la depozitul de muniție din Vrbetice, în 2014. Condamnăm acest nou act regretabil de agresiune și încălcare a dreptului internațional comis de Rusia pe teritoriul european. Denunțăm măsurile disproporționate luate de Rusia ca răspuns la decizia pe deplin justificată a Republicii Cehe de a expulza 18 agenți de informații ruși de pe teritoriul său și oferim Cehiei sprijinul nostru diplomatic și consular”.

Reuniunea celor patru premieri intervine după ce Praga a anunţat că suspectează că doi spioni ruşi ar fi implicaţi într-o explozie din anul 2014 la un depozit de muniţii, soldată cu două

decese.

 

 

[ad_2]

Citește mai mult..