UE a dat în judecată gigantul farmaceutic AstraZeneca. Care este motivul

[ad_1]

UE și gigantul farmaceutic anglo-suedez s-au confruntat cu mai multe ocazii în acest an. Firma producătoare de vaccinuri anti-COVID a declarat că nu poate livra atât de multe vaccinuri pe cât se așteaptă blocul comunitar, informează CNBC.


In articol:


Diferendele cu AstraZeneca au dus la întârzierea administrării vaccinurilor anti-Covid-19 în cele 27 de țări ale UE. Oficialii europeni au confirmat luni că acționează în justiție compania AstraZeneca din cauza deficiențelor în livrările vaccinului său împotriva noului coronavirus.

Citeste si: Prefectul Capitalei anunță că rata de infectare cu COVID-19 a scăzut în Bucureşti. Ce restricții au fost eliminate

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că

livrările de vaccin Covid-19 se fac potrivit calendarului stabilit, pentru a proteja sănătatea cetățenilor din UE”, a declarat luni comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, prin Twitter.

„Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a decis împreună cu toate statele membre să inițieze proceduri judiciare împotriva AstraZeneca”, a completat oficialul UE. „Fiecare doză de vaccin contează. Fiecare doză de vaccin salvează vieți”, a adăugat ea, conform sursei citate.

Certuri mai vechi între UE și AstraZeneca

UE și gigantul farmaceutic s-au confruntat în mai multe ocazii în acest an. Firma anglo-suedeză AstraZeneca a declarat că nu poate livra atât de multe vaccinuri pe care se bazează blocul, atât în ​​primul trimestru, cât și în al doilea trimestru. Acest lucru a întârziat lansarea vaccinurilor Covid-19 în cele 27 de țări ale UE.

Citeste si: Doliu în lumea medicală. „Doctorița săracilor” a murit din cauza coronavirus

Conform contractului, compania s-a angajat să depună

„cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a livra 180 de milioane de doze de vaccin către Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dintr-un total de 300 de milioane în perioada decembrie-iunie. Dar compania a declarat într-o mesaj din 12 martie că va putea acum să livreze doar o treime din totalul convenit.

La o săptămână după aceea, Comisia a trimis o scrisoare legală companiei în primul pas al unei proceduri oficiale de soluționare a litigiilor.

Astăzi a fost făcut următorul pas: acționarea în justiție a companiei farmaceutice.

Pe data de 21 aprilie, Uniunea Europeană a refuzat să mai achiziționeze 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca- Oxford şi Johnson & Johnson, după cum a afirmat un oficial al UE pentru Reuters.

”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni de achizţionare a unor doze suplimentare”, a precizat un oficial european, în privința negocierilor cu companiile producătoare de vaccin menționate.

Astfel, prin aceste contracte de cumpărare a mai multor doze de vaccin anti-COVID, UE consideră că îşi poate atinge obiectivul de a vaccin 70% dintre europeni, până la sfărșitul verii, însă doar cu vaccinuri livrate de compania Pfizer-BioNTech şi compania ameriană Moderna.

[ad_2]

Citește mai mult..