Eurodeputat grec, arestat la Bruxelles după ce a fost condamnat pentru „conducerea unei organizaţii criminale”Eurodeputatul grec de extremă dreapta Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zorii Aurii, a fost arestat marţi la Bruxelles după ridicarea imunităţii sale parlamentare, informează o sursă din poliţia greacă citată de AFP.

Potrivit acestei surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul, loannis Lagos, condamnat în ţara sa la 13 ani şi opt luni de închisoare pentru „conducerea unei organizaţii criminale” şi vizat de un mandat de arestare internaţional, „a fost arestat la Bruxelles”, scrie Agerpres.

Declanşată la solicitarea Greciei, ridicarea imunităţii a fost decisă marţi, cu câteva ore înainte de arestare, cu o largă majoritate în Parlamentul European: 658 de eurodeputaţi s-au pronunţat pentru, 25 împotrivă şi zece s-au abţinut, potrivit rezultatului votului secret desfăşurat luni seară.

„Mă aflu într-un vehicul de poliţie; hoţii, ateii, anti-elenii mă vor închide”, a postat marţi pe Twitter Ioannis Lagos.

O sursă din poliţia de la Atena a declarat pentru AFP că autorităţile judiciare greceşti au emis un mandat de arestare internaţional pe numele eurodeputatului, în vârstă de 48 de ani.

Ioannis Lagos se află printre cei circa 40 de membri ai Zorii Aurii condamnaţi în octombrie la Atena la finalul unui proces maraton de cinci ani şi jumătate.

Membru al conducerii Zorii Aurii, Ioannis Lagos a fost plasat în detenţie provizorie, ca toată conducerea acestei formaţiuni, după uciderea în apropiere de Atena a unui militant anti-fascist, Pavlos Fyssas, în septembrie 2013. El a fost eliberat condiţionat 18 luni mai târziu în aşteptarea procesului.

El beneficia de imunitate parlamentară după alegerea sa în iulie 2019 în Parlamentul European din partea Zorii Aurii, formaţiune pe care a părăsit-o câteva luni mai târziu pentru a deveni independent.

Editor : V.M.Citește mai mult..