Niciunul dintre cei 5.000 de participanți nu a fost infectat



Niciunul dintre cei 5.000 de participanți la concertul-test organizat în luna martie în Barcelona nu s-a infectat, arată concluziile acestui studiu făcute publice la o lună de la eveniment.

Nu există niciun semn de infectare, spun experții medicali care au monitorizat concertul la care au participat 5.000 de oameni. 

Testele realizate pentru toți participanții, la două săptămâni de la concert, au ieșit negative.

Regulile de participare au fost de altfel foarte stricte. Deși nu a fost impusă distanțarea fizică, măștile au fost obligatorii pe toată durata evenimentului. Înainte de concert, spectatorii au stat ore întregi la coadă, în afara arenei, apoi au fost testați cu toții înainte de a li se permite să ajungă la concert.

Au intrat doar cei care au primit rezultat negativ la testele rapide.

Concertul din luna martie a fost organizat cu acordul guvernului spaniol, din dorința de a testa în mod real, dacă este posibilă reluarea evenimentelor cu mii de participanți, în condiții speciale de siguranță.

Citește și: Ministrul Culturii propune spectacole-test la care publicul vaccinat să nu poarte mască de protecție

Un prim studiu fusese făcut cu participarea a 500 de persoane, în decembrie 2020. Rezultatele studiului preliminar au fost atunci îmbucurătoare și au arătat că pre-screeningul cu teste antigen și utilizarea măștilor faciale au reușit să prevină infectările cu Covid-19 în cadrul concertului, în ciuda faptului că nu au existat reguli de distanțare socială. Singura regulă a fost purtarea permanentă a măștii de protecție.  

Concluziile acestui concert-test erau așteptate întrucât reprezintă un pas spre organizarea de concerte și evenimente culturale fără pericolul infectării.

Citește și: Emil Boc propune organizarea unui concert experiment la Cluj: „Aș face un test, să vedem dacă putem relua festivalurile în vară”

Spania nu a fost singura țară care a organizat un astfel de eveniment. În26 martie, în Amsterdam, la un meci de fotbal au participat 5.000 de suporteri pe bază de test rapid. Tot în acea lună, olandezii au făcut un experiment și într-un club cu 1.300 de participanți. Testele s-au efectuat cu 48 de ore înainte de eveniment, iar persoanele confirmate pozitiv, 12 la număr, au primit răspunsul pe aplicația națională CoronaCheck. Olanda se pregătește să organizeze în mai finala Eurovision, dar și meciuri pentru Euro.

 

Editor : Georgiana Marina



Citește mai mult..