ANAT susține că introducerea pe lista galbenă a unor destinații turistice preferate de români este nejustificată

[ad_1]

Asociația Agențiilor de Turism (ANAT)  își exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a mai multor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români. Potrivit ANAT, România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinațiilor europene, pe baza unor statistici irelevante care raportează doar numărul cazurilor noi la populația totală și nu ține cont de faptul că aceste state testează mai mult și, implicit, controlează mai bine situația epidemiologică.

Recent, ANAT transmitea Guvernului rugămintea unui sprijin prin avizarea Memorandumurilor referitoare la Protocoalele cu Israel și Grecia privind accesul reciproc al turiștilor, pentru a debloca vânzarea României ca destinație turistică pe aceste piețe, precum și accesul turiștilor români către aceste destinații.

Citește și: DOCUMENT Grecia a fost băgată pe lista galbenă. Persoanele vaccinate nu stau în carantină la întoarcerea în țară

ANAT a transmis o nouă scrisoare deschisă adresată autorităților române

„Din păcate, acest lucru nu s-a concretizat nici până acum si sezonul estival este foarte aproape. Ca atare, ANAT a trimis, ieri, o nouă scrisoare deschisă în atenția domnului Florin Cîțu, Prim – Ministru și Președinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a domnului Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin care își exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români”, se arată în comunicatul ANAT. 

Israelul – țara care în anii trecuți era pilonul principal al activitătii de incoming și care totodată este o destinație cerută de mii de turiști români – a înaintat autorităților din România propunerea de semnare a unui acord bilateral prin care vor fi recunoscute certificatele de vaccinare românești, astfel încât să nu mai fie necesar testul serologic, însă nu a primit niciun răspuns. Între timp, Israel a semnat astfel de acorduri cu alte state europene.

În urmă cu circa o lună, Grecia propunea un memorandum similar și anunța deschiderea circulației turistice de la mijlocul lunii aprilie pentru cetățenii celorlate state membre ale Uniunii Europene, în condiții concrete. Așa cum s-a văzut, statul elen a respectat termenul asumat iar acest fapt s-a reflectat, pentru puțin timp, în relansarea vânzărilor agențiilor de turism pe această destinație. La câteva zile distanță însă, România a introdus Grecia pe lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, turiștii care se întorc de acolo în România fiind obligati sa intre în carantină, cu excepția persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni. Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanțe și rambursări, în condițiile în care situația economică a agențiilor de turism este oricum cel puțin delicată, mai susțin reprezentanți ai ANAT.

Mai multe destinații de vacanță preferate de români sunt pe lista galbenă

În total, sunt circa 60 de state pe lista galbenă, printre acestea figurând și Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldive, Croația, Belgia sau Bulgaria. Multe dintre acestea sunt destinații de vacanță pentru români care acum se văd puși în situația de a-și anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare acasă, iar altele sunt chiar piețele tradiționale de unde agențiile de turism doresc să atragă turiști străini. În lipsa unor acțiuni concrete și a unor condiții decente de acces în România aceștia vor alege alte destinații iar incoming-ul românesc va rămane în moarte clinică. Și toate acestea în contextul în care la nivel european turismul începe să se relanseze, destinațiile turistice din Europa se pregătesc pentru sezonul estival și ies cu oferte și condiții clare pentru accesul turiștilor. În același timp, țările Uniunii Europene au convenit oficial în cursul săptămânii trecute să introducă asa numitele certificate verzi de călătorie, ca un pas spre redeschiderea turismului în această vară, a mai transmis Asociația Agențiilor Naționale de Turism.

”Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru 3 țări: România, Grecia și India. Atât în România, cât și în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3000 noi cazuri zilnic. Grecia însă, cu o populație cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puțin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României. În ceea ce privește India, unde se concentrează circa 40% dintre noile cazuri la nivel mondial și situația a devenit dramatică, are o rată de pozitivare de circa 25% și, paradoxal, nu se afla până ieri pe lista galbenă! V-am expus acest exemplu, Domnule Prim-Ministru, pentru a argumenta cererea noastră de revizuire a condițiilor de includere a unei țări terțe pe așa-zisa listă galbenă. Considerăm, de asemenea, că este necesară și revizuirea condițiilor de accedere în România, atât a cetățenilor ne-rezidenți, cât și a românilor care se întorc din vacanțele petrecute în alte state. Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr 9/2021 impune obligativitatea carantinării persoanelor care se întorc din state incluse în “lista galbenă”, chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test PCR. Cerința este nejustificată, în opinia noastră, și în contradicție flagrantă cu cele impuse de alte state europene, unde prezentarea acelui test negativ conferă dreptul la libera circulație pe teritoriile lor”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Editor : A.A.

[ad_2]

Citește mai mult..