Astronautul american Michael Collins, membru al Apollo 11, a murit la vârsta de 90 de ani
[ad_1]
Astronautul american Michael Collins, care a participat la misiunea Apollo 11, prima misiune cu echipaj pe Lună, a murit miercuri de cancer la vârsta de 90 de ani, a declarat familia sa într-un comunicat, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Pilot al modulului de comandă, Michael Collins a rămas pe orbita Lunii în timp ce colegii lui din echipajul misiunii, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, au devenit primii oameni care au păşit pe Lună.
În comunicatul publicat miercuri, familia astronautului precizează că doreşte să îşi amintească de „spiritul lui viu, simţul său liniştit al datoriei, privirea lui marcată de înţelepciunea dobândită atunci când s-a uitat spre Terra în timp ce se afla în spaţiu, precum şi atunci când observa apele calme de pe barca lui de pescuit”.
În pofida vârstei înaintate, Michael Collins a rămas în ultimii ani cel mai activ dintre veteranii programului spaţial Apollo şi, totodată, unul dintre cei mai expresivi atunci când evoca amintiri despre misiunile pe Lună.
Născut pe 31 octombrie 1930 la Roma, fiu al unui diplomat de carieră, Michael Collins a devenit pilot de teste în armata americană.
În anii 1960, a acumulat numeroase ore de zbor în spaţiu, în special în timpul misiunilor Gemini.
Michael Collins, singurul membru al echipajului Apollo 11 care nu a păşit pe satelitul natural al Pământului, a dezvăluit că acest detaliu nu i-a lăsat însă un gust amar după încheierea misiunii.
La fel ca Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, Michael Collins a părăsit foarte repede NASA după revenirea triumfală pe Terra şi şi-a construit apoi o bogată carieră publică.
A fost numit secretar de stat adjunct pentru afaceri publice de preşedintele Richard Nixon şi a coordonat construirea Muzeului Naţional al Aerului şi Spaţiului din Washington, al cărui preşedinte a fost între anii 1971 şi 1978.
În anii care au urmat, Michael Collins a devenit consultant şi a scris mai multe cărţi despre misiunile spaţiale.
Editor : I.C
[ad_2]
Citește mai mult..