Pașaportul Covid. Comisarul UE pe Justiție atrage atenția asupra riscurilor pe care le-ar aduce pașapoartele naționale de vaccinareDacă țările Uniunii Europene își vor lansa propriile certificate de vaccinare, blocul va rămâne cu o mulțime de sisteme disparate și ineficiente, mai ales dacă aceste inițiative vor duce la eșecul sistemul unificat propus în UE, avertizează un oficial european, miercuri, relatează Reuters.

Uniunea Europeană intenționează să lanseze certificatul digital verde, care ar permite turiștilor să călătorească liber în vacanțe în această vară, însă discuțiile nu s-au încheiat încă în ce privește costurile și confidențialitatea informațiilor, dar și alte aspecte tehnice.  

„Dacă ne putem pune de acord în această privință pe partea politică, atunci și soluția tehnică va fi gata la timp. Dacă nu, riscăm să avem fragmentare de-a lungul Europei, cu o serie de soluții naționale incompatibile”, a spus comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders.  

„Riscul este să avem un număr mare de documente care nu pot fi citite și verificate în alte state-membre. Riscăm să ne confruntăm cu probleme legate de documente falsificate, iar dacă acest lucru se întâmplă vom avea și o răspândire mai greu de controlat a virusului și o pierdere a încrederii cetățenilor”, a spus el în Parlamentul European.

Țările dependente de turism din sudul UE, precum Spania, Italia sau Grecia își doresc lansarea noului document cât mai repede cu putință pentru a-și ajuta economiile să își revină după pandemie. Pe de altă parte, nordul blocului este mult mai rezervat în ce privește redeschiderea turismului.

Editor : Adrian DumitruCitește mai mult..