Netanyahu cere o anchetă completă și anunță zi de doliu naţional în urma tragediei de la pelerinajul de la Meron

[ad_1]

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri o anchetă completă privind busculada produsă în noapte de joi spre vineri la festivalul religios din nordul ţării, soldată cu cel puțin 44 de morți. Totodată, prim-ministrul a decretat o zi de doliu național duminică, potrivit dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Netanyahu a mers vineri în orașul Meron, acolo unde a avut loc cel mai mare pelerinaj organizat în Israel de la începutul pandemiei, și a discutat cu poliţişti şi alte servicii implicate în eforturile de salvare.

„Catastrofa de la Muntele Meron este una dintre cele mai grave care au lovit statul Israel”, a scris el pe Twitter, exprimându-şi grija faţă de familiile victimelor şi urându-le însănătoşire grabnică răniţilor.

Totodată, Netanyahu le-a cerut oamenilor să se abţină de la a răspândi zvonuri pe reţelele sociale.

Între timp, biroul preşedintelui Reuven Rivlin i-a îndemnat pe cei care îşi caută apropiaţii dispăruţi să contacteze preşedinţia. „Vom depune toate eforturile pentru a-i găsi”, a spus Rivlin.

Citiți și: Mărturii dramatice după busculada din Israel: „Erau mulți oameni deasupra mea. Zăceam peste cineva care nu respira”

Presa locală a raportat peste 100.000 de participanți

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc. Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat peste 100.000 de participanţi.

Surse din poliție au declarat pentru ziarul Haaretz că busculada a început după ce unii participanți au alunecat pe trepte la ieșirea de pe o arenă, provocând apoi căderea altor persoane.

Inițial, s-a crezut că o parte a arenei ar fi cedat sub presiunea miilor de credincioși. De fapt, pelerinii s-au călcat unii pe alții în picioare, în momentul în care peste o mie de oameni au încercat să părăsească incinta în același timp.

Mesaje de susținere pentru poporul israelian

Din afara ţării au venit în cursul zilei mai multe mesaje de susţinere pentru poporul israelian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis pe Twitter „forţă şi curaj” poporului israelian „pentru a traversa aceste vremuri dificile”.

La rândul lor, Uniunea Europeană şi Franţa au transmis, în mesaje separate, condoleanţe familiilor victimelor şi „restabilire grabnică persoanelor rănite”.

„Scene teribile la sărbătoarea de Lag Baomer în Israel”, a scris şi premierul britanic Boris Johnson pe Twitter.

Editor : I.C

[ad_2]

Citește mai mult..