Motivul pentru care rinocerii sunt transportați cu capul în jos pe cale aeriană

[ad_1]

Rinocerul negru este o specie în pericol de dispariție, fiind vânat masiv de braconieri. Îngrijorate de vânătoarea ilegală a acestei specii, autoritățile au găsit de-a lungul anilor mai multe modalități pentru protejarea și salvarea rinocerilor, și deși unele dintre ele pot părea puțin ieșite din comun, au o explicație.

Pentru a fi protejați de braconieri, rinocerii trebuie să fie mutați din sălbăticie în rezervații naturale. Având în vedere greutatea și mărimea animalelor dar și faptul că locurile în care acestea trăiesc sunt cel mai adesea inaccesibile pentru transport terestru, autoritățile au găsit o metodă inedită pentru a le muta în siguranță, chiar și mii de km: rinocerii sunt tranchilizați iar mai apoi sunt suspendați de glezne și transportați cu elicopterul militar până la un loc accesibil vehiculelor.

Această tehnică a fost prima dată utilizată în 2011 iar de atunci continuă să fie de folos. Deși poate părea o cruzime, autoritățile asigură că nu este deloc așa. Din contră, modalitatea de transport este una gentilă, tehnica de capturare este blândă iar perioada în care rinocerii sunt sedați este mai scurtă decât în cazul transportului terestru.

Este aceasta o metodă sigură?

În cei zece ani de când această modalitate de transport este folosită, s-a tot dezbătut dacă tranchilizantele pot fi periculoase atunci când rinocerii sunt suspendați cu capul în jos pentru un timp îndelungat.

Răspunsul îl oferă o cercetare recentă condusă de Universitatea Cornell din New York. Nu doar că transportarea rinocerilor prin această metodă inedită nu reprezintă un pericol pentru viața lor, ci este un lucru „vital”, de care conservatorii diferitelor specii de animale ar trebui să țină cont.

„În urma studiului am constatat că suspendarea rinocerilor de picioare și transportarea lor pe cale aeriană este mai sigură decât am fi crezut vreodată”, a afirmat dr. Robin Radcliffe, lector superior în medicina sălbatică și conservare și primul autor al studiului, potrivit Euronews.

În timp ce această constatare ar putea părea comică, este „informație vitală” pentru conservatorii care lucrează pentru salvarea acestor animale pe cale de dispariție. În ciuda faptului că tranchilizantele sunt opioide puternice, cu efecte secundarea care pot „afecta sănătatea rinocerilor și chiar duce la moartea acestora”, cercetătorii au descoperit să riscurile sunt mult mai reduse atunci când animalele sunt ținute cu capul în jos.

Editor : I.C

[ad_2]

Citește mai mult..