Norul de praf saharian a ajuns în România. Care sunt efectele asupra sănătății

[ad_1]

Norul de praf saharian a ajuns în România și va rămâne cel puțin trei zile, potrivit unei avertizări de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Aceste particule de praf roșu pot să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni.


In articol:


Zilele acestea este posibil să observaţi pe maşini sau pe geamuri un praf de o culoare cărămizie. Asta în condițiile în care un nou val de praf din Sahara a ajuns deja deasupra ţării noastre, la fel ca şi în anii precedenți.

Citeste si: Alertă meteo! Vremea se schimbă radical de Paște. Când scăpăm de ploi

Primele zone afectate vor fi cele din sud-vestul țării, potrivit meteorologilor de la ANM, care spun că ploile vor favoriza depunerile de praf. În paralel, ANM a transmis o informare privind ploi puternice, vijelii și chiar fenomene de grindină începând de sâmbătă seara, până duminică noapte( vezi detalii aici).

Masă de aer tropical peste România

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, până în 3 mai circulaţia aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, în special către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Un fenomen similar a mai fost înregistrat în noaptea de 7 spre 8 februarie, la început în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte, iar ulterior în restul ţării.

Am mai trecut prin aceeași experiență pe data de 19 aprilie 2018 şi anul trecut în perioada 11-12 mai 2020. 

Citeste si: Prognoza meteo ANM, vineri, 30 aprilie. Un val de aer din Africa aduce temperaturi de vară în România

Care e vestea bună de la ANM

Concentraţiile particulelor de praf care ajung deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparaţie cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice, afirmă meteorologii.

Concentraţiile particulelor de praf care ajung deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparaţie cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice

Potrivit News.ro,

meteorologii ANM spun că în România depunerile de praf vor putea fi observate sâmbătă și duminică, în zonele şi în intervalele cu ploaie, la început în special în regiunile sud-vestice, apoi şi în restul ţării.

Meteorologul Mihai Huștiu a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că norul de praf saharian a ajuns în România, iar depunerile de praf vor fi favorizate de ploi. El a spus că masa de aer tropical va începe să se retragă de duminică seară.

Care sunt efectele prafului roșu asupra sănătății

La anteriorul fenomen cu aer saharian deasupra României, în luna februarie, expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu a explicat că aceste concentrații de praf pot avea un efect negativ asupra sănătății populației, dar în același timp pot fi benefice pentru agricultură.

„Are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni.

Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății”, a explicat Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, la Digi24.

[ad_2]

Citește mai mult..