Cu ochii pe moșteniri. Soluția propusă de OCDE pentru echilibrarea bugetelor după pandemie

[ad_1]

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) recomandă statelor să taxeze mai puternic moștenirea pentru a echilibra bugetele după cheltuielile pandemiei. Scutirile, excepţiile şi donaţiile pe viaţă fac ca taxele pe moşteniri să reprezinte o sursă minoră de venituri în majoritatea ţărilor şi deseori agravează inegalităţile, susţine OECD.

Un exemplu este SUA, unde doar 0,2% dintre proprietăţi plătesc taxe pe moşteniri, iar cele mai bogate 10% dintre gospodării controlează aproape 80% din avuţie. În medie, în rândul statelor membre OECD, taxele pe moşteniri reprezintă doar 0,5% din veniturile din taxe.

În România nu sunt nici măcar atât. Dincolo de taxele notariale, moștenirea nu este taxată deloc, dacă este făcută în doi ani de la deces. După ce trece această perioadă, se poate ajunge la 1% și doar în cazul activelor imobiliare.

Sunt însă state unde moștenirea este impozitată semnificativ. Coreea de Sud ia 50% sub formă de taxă dintr-o moștenire. Recent, familia care are cel mai mare pachet de acțiuni la Samsung Corporation a anunțat că trebuie să plătească aproape 11 miliarde de dolari statului.

OECD susţine însă că majoritatea moştenirilor evită complet plata taxelor în unele ţări, graţie unor scutiri generoase . Politicile variază în rândul statelor membre OECD, pragul până la care se aplică scutirile pentru transferurile de patrimoniu către copii variind între 17.000 de dolari în Belgia şi până la 11 milioane de dolari în SUA.

De asemenea, taxele plătite de moştenitori pot fi evitate sau diminuate în unele ţări graţie unor donaţii efectuate în timpul vieţii, care deseori beneficiază de un tratament fiscal mai favorabil.

În consecinţă, taxele plătite de moştenitori sunt deseori mai mici decât rata oficială de impozitare.

[ad_2]

Citește mai mult..