Iga Swiatek (20 ani) a câștigat turneul de la Roma cu un scor rar întâlnit într-o finală. Karolina Pliskova, lăsată fără replică

[ad_1]

Poloneza Iga Swiatek, care la sfârșitul acestei luni va împlini 20 de ani, i-a aplicat duminică o înfrângere usturătoare experimentatei Karolina Pliskova, nr.9 WTA, în finala turneului de la Roma: un dublu 6-0 administrat în doar 46 de minute. 

Nr. 15 mondial și cap de serie numărul 15 la Roma, Iga Swiatek câștigă astfel al doilea titlu al anului. Poloneza a cedat doar 13 puncte în total, patru în primul set și nouă în al doilea și a salvat doar patru șanse de game ale Pliskovei.

Poloneza a câștigat cel de-al treilea titlu din carieră, după Roland Garros, toamna trecută, și Adelaide, în februarie, iar rezultatul îi asigură accederea pentru prima dată în carieră în top 10, scrie Mediafax.

Iga Swiatek i-a administrat și Simonei Halep, anul trecut, în optimi la Roland Garros, o înfrângere categorică: 6-1, 6-2 în puțin peste o oră de joc.

Pentru Karolina Pliskova este doar a doua oară în carieră când nu a reușit să câștige niciun game într-un meci, după ce a pierdut cu 6-0, 6-0, la doar 17 ani, în fața Annei Korzeniak, în 2009, la Latina-Nascosa ITF, în sferturi de finală.

Fostă campioană la Roma în 2019, Pliskova a jucat a treia finală consecutivă aici, anul trecut retrăgându-se după o accidentare la picior, în finala pierdută cu Simona Halep, cu 6-0, 2-1.

Recorduri și statistici în finalele WTA

A fost prima data când o finală la Roma este decisă cu un dublu 6-0 și este cea mai categorică victorie la Openul Italiei din 1983, când Andrea Temesvari a învins-o pe Bonnie Gadusek cu 6-1, 6-0.

Ultimul dublu 6-0 într-o finală WTA a fost înregistrat la victoria Simonei Halep asupra Anastasijei Sevastova, la București, în 2016, iar ultimul la un turneu de 1000 de puncte sau mai mare, a fost victoria lui Steffi Graf în fața Natashei Zvereva, la Roland Garros 1988.

Finala de dumincă este și cea mai scurtă din istoria WTA, după cea din 2009, de la Istanbul, când Vera Dushevina avea nevoie de doar 42 de minute pentru a o învinge pe Lucie Hradecka, cu 6-0, 6-1.

Meciuri cu scor 6-0, 6-0 înregistrate într-o finală din circuitul WTA, începând din anul 2000:

2006 Quebec City, Marion Bartoli vs. Olga Puchkova
2013 Sydney, Agnieszka Radwanska vs. Dominika cibulkova
2016 București, Simona Halep vs. Anastasija Sevastova
2021 Roma, Iga Swiatek vs Karolina Pliskova

Iga Swiatek nu a obținut niciodată o astfel de victorie la nivelul circutului profesionist, dar o învinsese pe sora geamănă a Karolinei Pliskova, pe Kristyna, cu 6-0, 6-1, când a acces în prima sa finală WTA, la Lugano, în 2019.

Poloneza Swiatek devine a treia jucătoare care a câștigat anul acesta un titlu WTA după ce a salvat cel puțin un punct de meci în drumul spre finală. Ea se alătură lui Naomi Osaka, care a reușit această performanță la Australian Open, și lui Ashleigh Barty, la Miami. Swiatek a salvat chiar două mingi de meci în turneul de la Roma, împotriva Barborei Krejcikova, în runda a treia.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..