Decizie de ultima oră privind starea de alertă. Ce se întâmplă cu amenzile primite de români

[ad_1]

Judecătorii Curţii Constituţionale decid joi, 20 mai, dacă amenzile primite de români în starea de alertă sunt constiuționale sau urmează să fie anulate.


In articol:


Curtea Constituţională dezbate joi, 20 mai, sesizarea legată de neconstituţionalitatea Legii 55/2020, prin care au fost instituite starea de urgență și ulterior stările de alertă din România.

Este un demers inițiat de avocatul Silvia Uscov, la care s-a raliat și partidul parlamentar AUR, care a depus alte argumente pentru neconstituţionalitate.

Citeste si: Avem o nouă relaxare de la 1 iunie dacă vaccinarea frânează? Florin Cîțu: „Românii au înțeles mesajul”

Legea 55/2020 este contestată şi pentru că acordă Guvernului competenţe similare cu cele ale Preşedintelui României pentru instituirea stării de urgenţă.
Spre deosebire de procedura stării de urgență, hotărârile Guvernului pentru instituirea şi prelungirea stării de alertă, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale, nu sunt supuse unui control parlamentar, acuză contestatarii legii.

George Simion: Starea de alertă nu este legală

Copreşedintele AUR George Simion este de părere că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020, exprimându-şi convingerea că şi CCR va constata acelaşi lucru, pentru că „situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură”.

Citeste si: Bilanț coronavirus, azi 20 mai 2021. Câte decese au fost înregistrate în ultima zi

„După părerea noastră nu este legală toată această stare de alertă, pentru că nu trece prin Parlament. Starea de urgență, măcar formal, a trecut prin Parlament și a fost votată aproape în unanimitate, după cum știm. Faptul că oameni despre care nu știm hotărăsc în numele românilor, și vorbim o stare de alertă prelungită de un an de zile, nu este admisibil”, a declarat Simion, potrivit Antena 3.

Conform liderului politic de la AUR, mai multe organizații au depus sesizări la dosarul de la CCR și este pentru prima oară când starea de alertă este atacată în integralitatea sa. „Cred că în sfârșit se va face dreptate și această stare de alertă neconstituțională o să cadă în urma ședinței Curții Constituționale”, a mai spus George Simion.

Citeste si: O nouă mutație CORONAVIRUS ridică suspiciuni. Mai face față vaccinul Pfizer temutului virus


Amenzile din starea de alertă ar putea fi anulate azi de CCR

Contestatarii legii la CCR spun că nu este normal ca politicienii să hotărască în numele românilor și să instuie o stare de alertă prelungită ani de zile.

„Libertățile și drepturile noastre fundamentale au fost încălcate, de la libertatea de circulație până la dreptul fundamental la educație”, se spune în contestația de la CCR.

O decizie de neconstituționalitate luată de CCR ar aduce după sine anularea amenzilor primite de români în ultimul an.

[ad_2]

Citește mai mult..