Două doze ale vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca sunt extrem de eficiente contra tulpinii indiene a Covid-19 (studiu)



Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt extrem de eficiente împotriva tulpinii indiene a coronavirusului, este concluzia unui studiu realizat de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie. Studiul a urmărit eficienţa celor două doze de vaccin anti-COVID împotriva acestei tulpini.

Două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer şi AstraZeneca sunt aproape la fel de eficiente împotriva tulpinii indiene a coronavirusului ca în cazul variantei dominante din Marea Britanie, potrivit oficialilor britanici din domeniul sănătăţii, transmite Reuters.

Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie a afirmat că rezultatele sunt „inovatoare” şi dau speranţă că începând cu luna următoare pot fi ridicate mai multe restricţii.

Un studiu publicat de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie (PHE), efectuat în perioada 5 aprilie – 16 mai, arată că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 88% împotriva variantelor simptomatice ale bolii provocate de varianta B.1.617.2, la două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze.

În cazul variantei britanice, B.1.1.7, vaccinul are o eficienţă de 93%.

Două doze ale vaccinului AstraZeneca au o eficienţă de 60% împotriva bolii simptomatice generate de varianta indiană, comparativ cu 66% în cazul variantei britanice.

„Am încredere că suntem pe drumul cel bun, pentru că datele arată că vaccinul, după două doze, este la fel de eficient (n.r. împotriva variantei indiene)”, a spus ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.

Potrivit planurilor guvernului britanic, restricţiile COVID care încă sunt în vigoare ar urma să fie ridicate pe 21 iunie.

Institutul Sănătate Publică: Două doze ale vaccinului sunt „absolut vitale”.

Marea Britanie are cea mai rapidă campanie de vaccinare din Europa, însă se confruntă cu o nouă provocare odată cu răspândirea variantei de coronavirus descoperite prima dată în India.

Premierul Boris Johnson a solicitat, în această lună, o accelerare a vaccinării cu a doua doză în cazul persoanelor de peste 50 de ani şi a celor vulnerabile clinic.

PHE a precizat că prima doză a vaccinului are o eficienţă de 33% împotriva variantelor simptomatice ale B.1.617.2 după trei săptămâni, comparativ cu 50% eficienţă împotriva B.1.1.7. Hancock a declarat că rezultatele studiului dovedesc că două doze ale vaccinului sunt „absolut vitale”.

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia între 1 februarie şi 18 mai. Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

 

Editor : Georgiana Marina



Citește mai mult..