Țările din G7 sunt aproape de un acord privind impozitarea multinaționalelor

[ad_1]

Țările din G7 sunt aproape de a ajunge la un acord privind impozitarea profitului multinaționalelor, deschizând calea pentru un acord global. Acordul ar reduce capacitatea companiilor de a transfera profiturile către jurisdicții cu impozite reduse, scrie Finacial Times, potrivit Reuters.

După ce Statele Unite au propus un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, Franța, Germania și Italia au declarat că noua propunere este o bază bună pentru încheierea unui acord internațional până în iulie. Inițial, Statele Unite au propus un impozit minim de 21%.

„Lumea este mai aproape ca niciodată de un impozit minim global”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, pe 22 mai.

Un acord în cadrul G7 ar putea fi anunţat vineri, după ce în ultimele zile au fost înregistrate progrese în cadrul negocierilor, informează FT.

Dacă miniştrii de Finanţe ajung la un acord oficial, liderii G7 ar putea semna acordul la Summitul G7 din 11-13 iunie, prezentând un plan celor 140 de ţări care negociază sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Un acord al OCDE sever capacitatea companiilor de a transfera profiturile către paradisuri fiscale.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a apreciat că propunerea SUA ar putea fi „un compromis bun”. „Aspectul important nu este cifra ci să avem un acord politic cu privire la cei doi piloni: taxarea digitală şi un impozit minim pe profit cât mai curând posibil, adică la reuniunea G20 care va avea loc la începutul lunii iulie în Italia”, susține Le Maire.

FMI s-a pronunţat de mult timp în favoarea adoptării unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, susține economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath. Actualele disparităţi în impozitul pe profitul companiilor la nivel naţional a dus „la un nivel ridicat” al transferării impozitelor şi evitarea impozitării, reducând baza impozabilă din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanţa cheltuielile economice şi sociale, a apreciat Gopinath.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

[ad_2]

Citește mai mult..