Klaus Iohannis se implică în scandalul privind Belarusul. Ce spun liderii UE despre relația cu Rusia

[ad_1]

Președintele Klaus Iohannis a cerut o anchetă internațională în cazul avionului Ryanair deturnat de Belarus pentru arestarea unui jurnalist opozant regimului Lukașenko.


In articol:


Klaus Iohannis a solicitat, în cadrul summit-ului UE încheiat marți, „identificarea unor măsuri ferme de răspuns” la adresa Belarusului. Liderii europeni cer eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia.

De asemenea, la Consiliul UE au fost adoptate sancțiuni suplimentare pentru Belarus, inclusiv sancțiuni economice.

Citeste si: EUROPA ÎNCHIDE SPAȚIUL AERIAN PENTRU BELARUS

Klaus Iohannis a solicitat identificarea unor „măsuri ferme de răspuns” 

Liderii europeni au condamnat ferm acțiunea de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Citeste si: Reacția Rusiei după deturnarea avionului de pasageri în Belarus pentru arestarea unui jurnalist ostil regimului Lukașenko

„Președintele Klaus Iohannis a condamnat

această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic. De asemenea, Președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns”, se spune în comunicatul dat publicității pe presidency.ro.

Ce rezoluții a luat Consiliul European:

  • a solicitat  eliberarea imediată a lui Raman Pratasevici și a Sofiei Sapega
  • a solicitat Organizației Aviației Civile Internaționale să investigheze acest incident
  • a invitat Consiliul să adopte cât mai curând posibil  sancțiuni  relevante  vizând persoane și entități
  • a solicitat Consiliului să adopte  sancțiuni economice specifice  suplimentare și a invitat Înaltul Reprezentant și Comisia să prezinte fără întârziere propuneri în acest sens
  • a solicitat tuturor  transportatorilor aerieni cu sediul în UE să evite survolarea Belarusului
  • a solicitat Consiliului să adopte  măsuri pentru a interzice survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și pentru a împiedica accesul  curselor aeriene operate de aceste companii  la

    aeroporturile din UE

  • și-a exprimat solidaritatea cu Letonia în urma expulzării nejustificate a diplomaților letoni

Consiliul European a solicitat eliberarea imediată a lui Raman Pratasevici și a Sofiei Sapega[Sursa foto: stiri.md]

Poziția lui Iohannis cu privire la Rusia

În cadrul summit-ului european, liderii europeni au avut o dezbatere strategică cu privire la relațiile UE-Rusia. Șefii de stat și de guvern au condamnat acțiunile ilegale, provocatoare și disruptive ale Federației Ruse la adresa Uniunii și statelor sale membre și au reafirmat unitatea și solidaritatea Uniunii Europene, precum și sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici.

Liderii europeni au invitat Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să prezinte un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna iunie.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis, conferință la Palatul Cotroceni. „Am depășit vârful acestui val epidemiologic” (LIVE VIDEO)

„Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, Președintele României a susținut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conțină opțiunile de politică privind abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securității și stabilității partenerilor estici, prin toate politicile și instrumentele europene, și, în special, a Parteneriatului Estic”, se mai spune în mesajul venit de la Cotroceni.

Klaus Iohannis, împreună cu preşedintele Consiliului European – Charles Michel[Sursa foto: Presidency.ro]

Ce spun liderii UE despre relația cu Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi la Bruxelles, la finalul summitului european, că UE are ”nevoie să-şi reîncadreze foarte profund” relaţia sa cu Moscova, întrucât ”politica de sancţiuni” împotriva Rusiei, la fel ca şi împotriva Belarusului, şi-a atins limitele, transmite Agerpres.

Macron a apreciat că UE nu mai trebuie să fie ”doar reactivă”, ci ”să-şi definească o strategie pe termen scurt, mediu şi lung”. ”Politica sancţiunilor progresive în funcţie de situaţie nu mai este o politică eficace”, a constatat preşedintele francez.

Pe de altă parte, el a sugerat invitarea opoziţiei belaruse la summitul G7 care se va desfăşura luna viitoare în Marea Britanie, dacă această ţară este de acord. Însă un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat, potrivit Reuters, că deocamdată nu există astfel de planuri, dar participanţii la summit vor lua în discuţie ”comportamentul nesăbuit şi periculos al Belarusului”, referire la forţarea unui avion să aterizeze duminică pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk.

Referindu-se la acest caz, cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul UE că nu există ”informaţii fiabile” despre o posibilă implicare a Rusiei în forţarea acelui avion să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

”Dacă voi vorbi cu preşedintele rus (Vladimir Putin), voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziţii”, a completat Merkel, citată de agenţia EFE.

[ad_2]

Citește mai mult..