„Monstrul Mării Caspice”, uriașa mașinărie cu care rușii voiau să-și sperie inamicii în timpul Războiului Rece

[ad_1]

Într-o regiune de la Marea Caspică poți întâlni… monștri. Nu, nu e vorba de vreo creatură precum aceea din Loch Ness, ci despre un vehicul uriaș din metal, construit ca să-i sperie pe inamici în timpul Războiului Rece. Un inginer ieșit la pensie a jucat un rol important în proiect. El își amintește acum de momentele când obișnuia să călărească valurile pe „Monstrul Mării Caspice”. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Imens, rapid și periculos. Acest vehicul monstruos – parțial navă, parțial avion – este pe o plajă de la Marea Caspică, în Republica Daghestan. Se numește Ekranoplan și a fost conceput pentru uz militar – probabil împotriva Occidentului.

Aligadji Abdulgalimov a fost inginer de zbor și a testat această așa-numită „navă cu aripi”. Sau, cum îi spun cei mai mulți, „monstrul Mării Caspice”.

Cum s-a născut Ekranoplanul

„Acționam de aici sistemul de propulsie. Este o mașinărie incredibilă, pur și simplu extraordinară”, povestește Aligadji Abdulgalimov, fost inginer de zbor.

Prima navă a fost proiectată în anii 1960. Trebuia să protejeze zonele de coastă ale Rusiei de navele inamice și în același timp rămânea ascunsă radarelor datorită zborului la mică înălțime. Se baza pe așa-numitul „efect de sol”, iar aripile ajutau suficient pentru a purta gigantul de 380 de tone la câțiva metri deasupra apei.

Dar nu a intrat niciodată în serviciu. La 14 ani de la lansarea monstrului în Marea Caspică, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar testele s-au încheiat.

„Cu greu pot descrie în cuvinte… La acea vreme, eram foarte mândri că țara noastră a dezvoltat astfel de… hai să le numim „produse”, cu totul deosebite față de ce avea oricare altă țară! La urma urmei, nu a fost un monstru. Au existat planuri ca Ekranoplanul să fie folosit pentru transportul de pasageri, pentru că nu avea nevoie de piste lungi sau aeroporturi”, spune fostul inginer de zbor Aligadji Abdulgalimov.

Întotdeauna mergea ceva prost

Abdulgalimov i-a dedicat Ekranoplanului 14 ani din viață. A adunat mai bine de 500 de ore de zbor – el spune că nu e mult pentru un pilot profesionist de teste, dar zborurile nu erau deloc ușoare. Întotdeauna ceva mergea prost. Prototipul fusese construit doar pentru teste.

„Aveam diverse protocoale de stingere a incendiilor, în caz de accident. Să fiu sincer, nu a trebuit să le folosim niciodată”, spune fostul inginer de zbor.

Astăzi, „monstrul Mării Caspice” este lângă Derbent, la două ore de mers cu mașina de casa lui Abdulgalimov.

Un proiect militar ultrasecret, atracție în Patriot Park

Fostul inginer de zbor este mândru că a fost singurul om din Daghestan care a făcut parte din echipa de cercetători sovietici. Aproape că nu mai este nicio fotografie din acea perioadă. Dar să nu uităm că a fost un proiect militar ultrasecret.

„Am fost singurul component al echipei care nu era membru de partid. Toți ceilalți colegi de muncă erau comuniști. Când șeful diviziei noastre a aflat asta, a fost șocat: cum ar fi putut să facă parte din echipaj cineva care nu era membru de partid?”, povestește Abdulgalimov.

Astăzi, apartenența la un partid nu mai înseamnă nimic. Uniunea Sovietică, țara de care Aligadji Abdulgalimov era atât de mândru, e istorie. Iar nava colosală va deveni atracție în Patriot Park, o viitoare destinație turistică de pe coasta Mării Caspice.

„Totul e distrus, munca tuturor proiectanților și inginerilor… Dar cel puțin este întreg. Se vorbea la un moment dat că va fi demontat și vândut pe bucăți. Sper că-i va ajuta pe tineri să înțeleagă ce tehnologie și ce țară grozavă am avut. Sper că-i va face să fie mândri de această țară și de oamenii ei”, spune fostul inginer de zbor.

Așa că monstrul Mării Caspice are o misiune cu totul diferită în Rusia actuală: să fie o mărturie a puterii și măreției de odinioară a fostei Uniuni Sovietice.

Ekranoplanului i s-a spus „Monstrul din Marea Caspică” Foto: Profimedia

Ekranoplanului i s-a spus „Monstrul din Marea Caspică” Foto: Profimedia
Ekranoplanul putea lansa rachete anti-navă Foto: Profimedia
Ekranoplanul, o mașinărie uriașă, nu putea fi depistat de radare Foto: Profimedia
Imens, rapid, periculos, acestea erau atributele Ekranoplanului Foto: Profimedia
Ekranoplanul, o uriașă mașinărie de război din perioada URSS, cântărește 380 de tone Foto: Profimedia
Ekranoplanul a fost mutat de la Kaspisk la Derbent, Daghestan, pentru a fi expus în „Patriot Park” Foto: Profimedia
Ekranoplanul, un vehicul monstruos – parțial navă, parțial avion Foto: Profimedia
Monstrul Mării Caspice va fi expus ca să fie o mărturie a puterii și măreției de odinioară a fostei Uniuni Sovietice. Foto: Profimedia
După ce 30 de ani a fost ținut într-un port militar, Ekranoplanul a fost adus în 2020 în Derbent, pentru a fi expus publicului Foto: Profimedia
La 14 ani de la lansarea „monstrului din Marea Caspică”, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar testele s-au încheiat. Foto: Profimedia
Proiectat în anii 60 de sovietici pentru a speria inamicii, Ekranoplanul nu a intrat niciodată în serviciu Foto: Profimedia
Ekranoplanul va fi expus în Derbent, Daghestan Foto: Profimedia
Zborurile cu Ekranoplanul nu erau deloc ușoare. Prototipul fusese construit doar pentru teste Foto: Profimedia
Potrivit unui inginer de zbor, în timpul testelor cu prototipul de Ekranoplan, mereu ceva mergea prost Foto: Profimedia
Nava colosală va deveni atracție în Patriot Park, o viitoare destinație turistică de pe coasta Mării Caspice Foto: Profimedia
Singurul exemplar de Ekranoplan din lume a fost adus pe țărmurile din Derbent, Daghestan Foto: Profimedia
Aripile Ekranoplanului ajută suficient pentru a purta gigantica navă la câțiva metri deasupra apei. Foto: Profimedia
Cabina de pilotaj a Ekranoplanului A-90 Foto: Profimedia
Ekranoplanul, mașinăria inventată de sovietici în timpul Războiului Rece Foto: Profimedia
Ekranoplanul nu a trecut de faza prototipului Foto: Profimedia
,

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..