Talibanii vor un „sistem islamic adevărat” în Afganistan, după retragerea trupelor străine

[ad_1]

Talibanii afirmă că sunt dispuși să continue discuțiile de pace în Afganistan, unde doresc adoptarea unui „sistem islamic adevărat”, în care drepturile femeilor să fie aliniate cu normele culturale și religioase, scrie Reuters.

Declarația vine în contextul progresului lent al discuțiilor care au loc în Qatar între grupul islamic ultraconservator și reprezentanții guvernului afgan, în timp ce violențele din Afganistan cresc dramatic pe fondul retragerii trupelor străine până la 11 septembrie.

Oficialii s-au arătat îngrijorați că negocierile s-ar putea bloca și au spus că talibanii nu au prezentat încă o propunere de pace în forma scrisă, care să fie folosită ca punct de plecare pentru discuții de substanță.

„Înțelegem că atât mapamondul, cât și afganii au doleanțe și întrebări despre forma sistemului care va fi adoptat după retragerea trupelor străine”, a declarat mullahul Abdul Ghani Baradar, șeful delegației politice a talibanilor.

„Un sistem islamic adevărat este cea mai bună soluție pentru toate problemele afganilor. Participarea noastră la negocieri și sprijinul de care ne bucurăm indică în mod clar că noi credem în rezolvarea problemelor prin consens”, a mai spus el. 

Mullahul a mai adăugat că femeile și minoritățile vor fi protejate, iar diplomații și reprezentanții ONG-urilor vor putea lucra în siguranță.

„Ne angajăm să respectăm toate drepturile cetățenilor din țara noastră, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, în lumina regulilor religiei glorioase a islamului și a nobilelor tradiții ale societății afgane”, a afirmat mullahul Abdul Ghani Baradar, adăugând că „vor fi create condiții” pentru ca femeile să muncească și să primească educație.

Nu este clar dacă talibanii le vor permite femeilor să să ocupe funcții publice sau dacă locurile de muncă și școlile vor fi separate pe criterii de gen. Purtătorul de cuvânt al grupului nu a răspuns întrebărilor, precizează Reuters.

În luna mai, serviciile americane de informații au dat publicității o evaluare potrivit căreia talibanii „vor da înapoi mare parte” din progresele înregistrate în domeniul drepturilor femeii în Afganistan dacă regimul islamist extremist revine la putere.

Înainte de a fi înlăturați de la putere de invazia din 2001, condusă de o coaliție condusă de Statele Unite, talibanii au impus un regim extrem de dur, prin care le-au interzis fetelor să meargă la școală și femeilor să lucreze în afara gospodăriei; de asemenea, ele nu aveau voie să iasă în public fără să fie însoțite de o rudă de sex masculin.

Editor : Bogdan Pacurar

[ad_2]

Citește mai mult..