Cel mai slab leu din istorie, anunțat azi de BNR. Euro atinge un nou maxim istoric

[ad_1]

Leul s-a depreciat, vineri, cu 0,13 bani (0,03%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, calculat de Banca Naţională a României (BNR) la valoarea de 4,9281 lei/euro. Anteriorul maxim istoric al monedei europene, stabilit în 28 aprilie 2021 fusese egalat în urmă cu două zile, pe 7 iulie.


In articol:


După mai puțin de trei luni de relativă stabilitate, leul continuă să se deprecieze masiv în fața monedei europene. Cotația anunțată de BNR vineri, 9 iulie- 4,9281 lei/euro- este mult mai ridicată decât vechiul record atins de euro- 4,9270 lei.

Analiștii financiari se așteaptă ca euro să treacă de pragul de 5 lei în orizontul următoarelor 6-12 luni, adică posibil până la începutul anului 2022.

Citeste si: Curs valutar BNR, azi 9 iulie 2021: Ce se întâmplă la casele de schimb?

Vești proaste pentru românii cu rate la bănci

Moneda euro a depășit vechiul record în fața leului românesc, atins cu doar două zile în urmă. 

Moneda naţională s-a depreciat și faţă de francul elveţian cu 0,76
bani (0,17%). Astfel, vineri, cotaţia francului a ajuns la 4,5468 lei, comparativ cu 4,5392 lei joi. Sunt încă zeci de mii de români care au rămas cu rate bancare în franci, luate în perioada de boom economic, 2007-2008.

Citeste si: Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021: Anunț privind stagiul de cotizare

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în maxim 12 luni, estimează 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari.

Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.

Inflația continuă să crească în România

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat vicepreședinte al CFA România, Adrian Codîrlașu. „E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an”, a spus Codîrlașu la Digi24.

Analistul economic a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

Citeste si: Ministrul Finantelor, dat afara din Guvern

„Deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare”, a mai spus vicepreședintele CFA România.

Creșterea inflației peste tot în lume va avea impact și asupra inflației în România, se va duce în prețuri și va însemna și o creștere a dobânzilor nominale, dar, dacă va crește puterea de cumpărare va crește și capacitatea cea de rambursare.

Aurul, preț în scădere 

Din fericire, lleul a câştigat teren vineri în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,1596 lei, în scădere cu 0,44 de bani (-0,11%) faţă de cursul de joi, respectiv 4,1640 lei/dolar.

Totodată, aurul s-a ieftinit cu 1,1 lei (-0,45%), până la 241,3706, de la 242,4736 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

[ad_2]

Citește mai mult..