Civilii sud-africani au început să se înarmeze și să formeze grupuri pentru a se apăra de insurgenții violenți

[ad_1]

Cetățenii sud-africani au început să se înarmeze pentru a-și proteja proprietățile și pe ei înșiși de insurgenții violenți care jefuiesc necontrolat zone comerciale întregi de la începutul protestelor masive din Africa de Sud. Președintele țării a declarat, miercuri, că va cere desfășurarea mai multor trupe pe străzi, în contextul în care forțele de ordine, poliție și armată, desfășurate în prezent nu fac față, relatează Reuters.

Un presupus participant la jafurile din Africa de Sud prins de civilii înarmați într-un magazin. Foto: Profimedia Images

Peste 70 de oameni au fost uciși până acum în timpul protestelor masive care zguduie Africa de Sud de săptămâna trecută. Declanșate de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma, săptămâna trecută, după ce acesta nu s-a prezentat la o citație într-o anchetă anti-corupție, protestele s-au transformat într-un haos generalizat de jafuri, violență și revărsare de furie generate de greutățile și inegalitățile care persistă în societatea sud-africană la 27 de ani de la sfârșitul apartheid-ului.

Mai mulți civili înarmați cu arme de foc au blocat străzile pentru a opri jafurile, conform Reuters. Într-un clip video, un bărbat înarmat poate fi auzit strigând către un alt grup: „Mergeți acasă și protejați-vă casele!”

Multe străzi principale au fost blocate fie de jefuitori, fie de civilii înarmați care au încercat să se substituie forțelor de ordine.

Alți locuitori s-au adunat în apropierea supermarketurilor, în speranța că ar putea să cumpere lucruri esențiale – alimente și combustibil.

Unii rezidenți mai bogați din Durban au închiriat avioane de mici dimensiuni și elicoptere pentru a fugi din oraș.

Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat pentru ultraj pentru că s-a folosit de tertipuri pentru a evita să depună mărturie într-o anchetă de corupție care îl vizează.

Fostul președinte este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani în care a fost la guvernare, între 2009 și 2018.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..