Iulie 2021, una din cele mai călduroase luni din ultimii 60 de ani. Valul de caniculă se prelungește, cu temperaturi de 40 de gradeTemperaturile din acestă vară continuă să doboare record după record. Luna iulie a acestui an a intrat în top 3 cele mai călduroase din 1961 și până în prezent, spun meteorologii. Mai mult, au fost întregistrate recorduri și pentru cele mai călduroase dimineți în ultimele zile.

Până duminică este cod portocaliu de caniculă în șapte județe din sud și în Capitală, iar cea mai mare parte a țării rămâne sub cod galben.  Specialiștii avertizează însă că cel mai probabil, valul de caniculă va continua cel puțin până în primele zile ale lunii viitoare.

„Putem considera că iulie 2021 a fost o lună a lui Cuptor, confirmată de ceea ce s-a întâmplat în acest val de căldură persistent, cel mai călduros din această vară, și acest lucru a făcut ca luna iulie a acestui an să se afle în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1961 și până în prezent. Avem o abatere termică pozitivă la acest moment de 2 grade Celsius pentru intervalul 1 – 29 iulie, va mai conta și ziua de 30 și ziua de 31 și se alătură astfel lunii iulie a anului 2015, după 2012 și 2007”, a declarat vineri seara, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Citiți și: 5 soluții pentru a face față mai ușor temperaturilor ridicate  

Cum va fi luna august

„Pentru luna viitoare ne așteptăm la un debut la fel de cald, este posibil să prelungim avertizarea meteorologică cod portocaliu  și cod galben și pentru ziua de 2 august, luând în considerare faptul că este posibil ca și luni în regiunile de sud și sud-est ale țării să înregistrăm valori de temperatură în jurul a 40 de grade, în special în sudul Olteniei și al Munteniei. De asemenea, marți, posibil în zona de câmpie din sud, ne așteptăm la 37 de grade Celsius și acest lucru ar urma să fie caracteristic cel puțin pentru prima decadă a lunii august”, a spus Elena Mateescu.

Citiți și: Metode simple pentru a-ți răcori rapid mașina pe caniculă

„Datele arată că este posibil ca până în jurul datei de 16 august să vorbim de temperaturi peste mediile climatologice, în special în jumătatea sudică a țării pentru săptămâna 2 – 9 august, iar pentru 9 – 16 august în special în jumătatea sud-vestică a țării. Nu în ultimul rând, același fenomen poate persista chiar și în săptămâna 16 – 23 august, din nou în jumătatea vestică, după care vor fi valori apropiate de normal”, a precizat directorul ANM.

„Cert este că pentru următoarea săptămână ne așteptăm în continuare la disconfort termic accentuat și valori deosebit de ridicate la nivelul maximelor și minimelor, pentru că în aceste zile am înregistrat recorduri pentru cele mai călduroase dimineți sau pentru cele mai călduroase zile începând din 27 și până în prezent”, a adăugat meteorologul.

Citiți și: Cum să dormi bine, deși este caniculă. Sfaturi care îți pot face somnul confortabil

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..