Muncitori prinși sub pământ pe un șantier de lângă Biblioteca Națională din București

[ad_1]

Mai mulți muncitori au fost prinși sub pământ, luni, în București, după ce s-a surpat terenul pe un șantier. Aceștia se aflau la o lucrare în zona Bibliotecii Naționale din centrul orașului. Sunt cel puțin cinci victime, muncitori străini.

ACTUALIZARE 17:15 Unul dintre muncitorii care ar fi fost acoperit complet de pământ a fost găsit și i se acordă primul ajutor, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al ISU București. 

Este posibil să mai fie însă și alți muncitori prinși sub pământ, iar operațiunea de căutare este contracronometru.

În același timp, pompierii desfășoară și o operațiune de stabilizare a malurilor. Un muncitor este prins până la talie în pământ și pentru a putea fi extras este necesară stabilizarea terenului. El este conștient, i s-a aplicat un guler cervical și i s-au acordat primele îngrijiri.

Malul desprins de pământ a antrenat însă armături periculoase, a spus purtătorul de cuvânt.


Știrea inițială:

Este posibil ca doi municitori să fi fost acoperiți în întregime de malul surpat, dar deocamdată ei nici măcar nu au fost localizați și sunt căutați.

Pompierii intervin în zonă și au reușit să scoată două persoane conștiente, lucrând pentru extragerea unei a treia victime.

Cele două persoane care au fost scoase în viață sunt muncitori străini, în vârstă de 50 și respectiv 33 de ani. Ei au fost transportați la spital, la Universitar, respectiv la Floreasca, iar unul dintre ei ar avea răni la picioare. 

Șanțul care s-a surpat are o adâncime de 2 metri, iar pompierii lucrează în paralel la stabilizarea pereților săi.

ITM a deschis o anchetă, așa cum este procedura în cazul unor asemenea accidente.

Șantier pe un teren instabil, în fosta zonă inundabilă a Dâmboviței

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a declarat la Digi24 că terenul unde s-a petrecut accidentul este instabil, „profund necoeziv”, făcând parte din fosta zonă inundabilă a Dâmboviței.

De aceea, în asemenea situații, trebuie luate măsuri suplimentare de precauție și întărire, de pildă, cu paleți de lemn, a pereților unui șanț, în cazul unui șantier pe un astfel de teren. Există prevederi clare în legislație, susține arhitectul.

Pe de altă parte, el a atras atenția că dacă muncitorii sunt străini, s-ar putea ca instructajul privind protecția muncii să fi fost deficitar, din cauza barierelor de limbă.

Știre în curs de actualizare.

 

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..