Rugaciune puternică de Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
[ad_1]
Pe data de 29 august, Biserica Ortodoxă face pomenirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbatoare, ultima din anul religios, care se termină la 1 septembrie, este un îndemn la pocăinţă și la schimbarea minţii. Există o rugăciune puternică care poate fi spusă astăzi și care îi ajută mult pe credincioși.
In articol:
Calendarul catolic și cel ortodox pomenesc la 29 august Tăierea cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, zi
de post și rugăciune. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.
Citeste si: Sărbătoare mare pentru toți ortodocșii. Ce nu ai voie să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează ziua în care Irod Antipa, unul dintre regii care dominau Galileea, acuzat de sfânt că păcătuiește trăind cu soția fratelui său, a acceptat, ca răsplată pentru un dansul Salomeei, să îl decapiteze pe cel care anunța venirea Mântuitorului.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima din seria de sărbători cu semnificație eshatologică din luna august
Este una dintre sărbătorile care le cer creștinilor post. Pe de o parte pentru că potrivit Noului Testament, Irod, în timpul unui ospăț, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca semn al asumării vieții înfrânate a lui Ioan.
În plus, ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor, și așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine postul și în această zi.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul încheie seria de sărbători cu semnificație eshatologică din luna august: „Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos- chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune,
in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge in rai”, arată crestinortodox.ro.
Citeste si: Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul 2021. Ce nu se face în această zi?
Capul Sfântului Ioan Botezătorul, găsit de trei ori
Capul Sfântului Ioan Bătezătorul a fost de trei ori pierdut şi de trei ori găsit. Astfel, prima şi a doua aflare a capului sunt sărbătorite pe 24 februarie,
iar a treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este celebrată pe 25 mai.
Irod a fost cel care a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Iar pentru că aceștia se temeau că Ioan Botezătorul ar putea să învie dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap. Astfel, Irod a poruncit ca trupul lui Ioan Botezătorul să fie separat de cap. Astfel, Irod a trimis ucenicilor doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, capul fiind îngropat de Irodiada în curtea sa.
Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători religioase
Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat îngropat în acel loc până în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când prin doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.
Tradiția spune că în timpul crizei iconoclastice, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, fiind adus apoi la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta a fost cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan.
Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în această zi de sărbătoare
„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”
Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia.
Amin”.
Altă rugăciune cu efecte benefice
“Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”
Citeste si: Sărbătoare 29 august 2021: Ce nu ai voie să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul?
[ad_2]
Citește mai mult..