Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci


Ghebele la borcan pentru iarnă sunt foarte gustoase, dar și sănătoase! Ciupercile murate au o savoare deosebită și se consumă atât ca garnitură cât și ca fel de post. Ghebele se mai numesc și opintici, popenchi sau popinci de toamnă.


In articol:


Iată câteva rețete de ghebe la borcan pentru iarna ce o să vină! Cele mai gustoase și rapide rețete cu ghebe,

pentru a le consuma în timpul iernii.

Cum sa alegi ghebele potrivite pentru murat

Ghebele şi hribiile sunt printre cele mai gustoase ciuperci, însă ele pot fi otrăvitoare dacă nu sunt culese din zone fără contaminări. Iar dacă dispuneți de o sursă de încredere, puteţi folosi şi astfel de ciuperci pentru murături delicioase. Totodată, ca să fiţi siguri ca va ies asa cum ati dorit, trebuie sa folosiţi sare grunjoasă şi ciuperci româneşti de cultură.
Dacă ghebele sunt bune și proaspete ele ar trebui să fie albe în interiorul codiței. 

Cum se curata ghebele

Ghebele se spala foarte bine in multe ape pana se indeparteaza si cea mai mica urma de mizerie. Ghebele au codita destul de fibroasa care trebuie scurtata până aproape sub pălărie. Astfel, puteti folosi un cuțit bine ascuțit pentru această operațiune. Se pun la fiert in apa cu sare aproximativ 30 de minute, apoi se scurg bine de toata apa.

În mod special ghebele trebuie opărite înainte de a fi marinate sau transformate în zacuscă. Deoarece acestea au o substanță mucoasă care se îndepărtează doar prin fierbere. 

Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci

Citeste si: Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă: Secretul unui gust desăvârşit

Retete de ghebe la borcan pentru iarna

Ghebe la borcan cu otet

Ingrediente:

  • aprox. 6 kg.ghebe 
  • 1 l otet
  • 2 l apa
  • 200 g zahar
  • 100 g sare
  • 200 g sare in apa care fierbi ghebele

Mai intai, ghebele se aleg, se spala bine de impuritati. Se pune la fier o oala cu 5 l apa si 200 g sare cand da in clocot se pun ghebele si se lasa cca 10 min.

Realizam un amestec de apa si otet, in care adaugam sare si zahar si il dam intr-un clococt. Dupa care scurgem ghebele fierte si le asezam in borcanele de 400 g, peste care adaugam amestecul de apa si otet. Le punem capacul si le mai fierbem la baie de abur cca 10 min. Mai apoi borcanele calde se invelesc si se lasa la racit pana a doua zi cand vor fi depozitate.

Ghebe la borcan cu usturoi

Ingrediente:

  • 3kg ghebe
  • lingură de sare grunjoasă
  • 5-6 căpățâni usturoi
  • 100g zahăr
  • 2-3 foi de dafin
  • 30g muștar boabe

Astfel se ia fiecare ciupercă și i se taie partea lemnoasă din capătul codiței, lăsând aprox. 2 cm din codiță. Iar daca pe interior este neagră, atunci se taie codița de tot. 

Ghebe se spală bine în 4-5 ape, până nu mai lasă mizerie pe fundul vasului în care le spălăm. Se pune o oală mare cu apă pentru a opări ghebele. În apă (aprox. 4l-5l apă) se pune 1 lingură de sare și se lasă apa să dea în clocot.

Când apa a dat în clocot, adăugăm în ea ghebele și le lăsăm   5 minute să fiarbă, timp calculat din momentul când apa dă iar în clocot cu ghebe cu tot. După ce au fost lăsate 5min să fiarbă, aruncăm apa, iar ghebele le punem într-o strecurătoare.

Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci

Citeste si: A venit toamna. Vezi care sunt secretele celei mai gustoase rețete de murături

Ghebe la borcan cu ceapa

  • 3kg sau ce cantitate doriți de ghebe
  • lingură de sare grunjoasă
  • 5-6 cepe
  • 100g zahăr
  • 2-3 foi de dafin
  • 30g muștar boabe

Mai intai, taiem partea lemnoasă din capătul codiței ciupercii, lăsând aprox. 2 cm din codiță. Iar daca pe interior este neagră, atunci se taie codița de tot. 

Ghebe se spală bine în 4-5 ape, până nu mai lasă mizerie pe fundul vasului în care le spălăm. Se pune o oală mare cu apă pentru a opări ghebele. În apă (aprox. 4l-5l apă) se pune 1 lingură de sare și se lasă apa să dea în clocot.

Când apa a dat în clocot, adăugăm în ea ghebele și le lăsăm   5 minute să fiarbă, timp calculat din momentul când apa dă iar în clocot cu ghebe cu tot. După ce au fost lăsate 5min să fiarbă, aruncăm apa, iar ghebele le punem într-o strecurătoare si le trecem printr-un jet de apa rece dupa care le lasam putin la scurs.

Cepele curatate si facute rondele, otetul amestecat cu o lingura de miere, foile de dafin si piperul se adauga peste ghebele fierte si se amesteca totul foarte bine dupa care se lasa un ceas ca sa-si fure toate aromele. Acestea pot fi mancate imediat sau le punem in borcane la pastrat.

Citeste si: Reţetă tradiţională zacuscă de vinete: Cât timp trebuie fiartă pentru un gust perfect?

Cum sterilizezi si cum etansezi borcanele cu ciuperci murate

Pentru a putea steriliza borcanele cu ciuperci murate aveti mai multe variante. Astfel, se spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Lasă să fiarbă apa cam 10 minute, stinge focul și apoi lasă-le încă 10-15 minute. Se scot borcanele pe un șervet curat.

Totodată, borcanele se mai pot steriliza la cuptorul cu microunde. Pot fi suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.



Citește mai mult..