Prețul opiului din Afganistan s-a triplat după ce talibanii au preluat puterea. Ce condiție pun aceștia pentru interzicerea drogului

[ad_1]

Prețul opiului s-a triplat în Afganistan de când talibanii – care și-au finanțat parțial insurgența folosind acest drog – au preluat puterea și au anunțat o posibilă interdicție a acestuia, conform Euronews.

După ce gruparea de militanți islamiști a preluat controlul capitalei afgane la mijlocul lunii august, au trimis semnale comunității internaționale că vor stopa producția de narcotice, pentru a reține sprijinul financiar crucial statului.

Aceasta a fost o cauză pentru creșterea prețului la opiu.

Poppies in Kandahar, Afghanistan - 20 Apr 2015
Un câmp de maci din Maiwand, Kandahar. Foto: Profimedia

La o piață din sudul Afganistanului, Amanullah (al cărui nume nu este cel adevărat) și colegul său Mohammad Masoom știu că vor putea obține un preț bun pentru cel mai recent lot.

Opium poppy farming in Kandahar, Afghanistan - 10 May 2015
Sevă de opiu, extrasă de cultivatorii afgani din maci.
Foto: Profimedia

Potrivit bărbaților, opiul pe care îl vând este pur. Au verificat prin extragerea unei mici tablete din una dintre pungile cu 4 kg de materie vâscoasă maronie și pe care au plasat-o într-un bol deasupra unei flăcări. Rășina de mac a fiert, s-a lichefiat și a rămas omogenă, dovada că nu a fost amestecată cu aditivi chimici.

Pentru un kilogram, ei ar putea obține aproape 90 de euro sau 17.500 rupii pakistaneze (PKR), spune Mohamad.

La câțiva kilometri, tot în provincia Kandahar, Zekria (al cărui nume nu este cel adevărat) a confirmat recenta creștere de preț. Acest fermier acum își vinde opiul, care este de o calitate mai bună decât cel al lui Mohammas, pentru aproape 126 de euro (25.000 PKR), în comparație cu 7.500 înainte de august.

Opiul este apoi procesat fie în țară fie în statele vecine Pakistan sau Iran iar cel mai mult este transportat către piața europeană.

Venituri uriașe pentru una dintre cele mai sărace țări din lume

Un număr de factori influențează prețul opiului: vremea, securitatea, instabilitatea politică, închiderea granițelor.

Însă niciunul nu a avut impactul declarației din 17 august al purtătorului de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid, în urma căruia au apărut în provincia Kandahar zvonuri despre o interdicție iminentă a cultivării de mac. Provincia este un bastion istoric al talibanilor și un producător major de opiu, precum și un nod al traficului de narcotice.

Cumpărătorii anticipează un deficit de opiu, „iar acest lucru a crescut prețurile”, spune Zekria.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani, care și-a pretrecut ultimii 20 de ani crescând maci precum a făcut-o și tatăl său și bunicul său, nu crede că talibanii „pot eradica tot opiul din Afganistan”, scrie Euronews.

În 2000, primul regim taliban a interzis cultivarea opiului, care era văzut ca fiind „haram”, adică contrar legii islamului, și a redus producția înainte de a fi răsturnat de Occident, care la rândul său a căutat să-l eradicheze.

Însă producția de opiu al Afganistanului a rămas la cote ridicate. În 2020, statul, care este cel mai mare cultivator de mac, a produs 6.300 de tone pe 224.000 de hectare, potrivit ONU.

Producția generează venituri de aproape 1,7 miliarde de euro în una dintre cele mai sărace țări din lume.

Însă cultivatorii din sud spun că producția narcoticului este printre singurele surse de venit, posibilitatea de a crește altceva nefiind prea mare.

profimedia-0411977277
Foto: Profimedia

Însă ajutorul internațional a eșuat, în ciuda sumelor uriașe cheltuite (7,4 miliarde de euro) investiți de SUA în ultimii 20 de ani.

ONU estimează că pentru talibani aproape „jumătate din veniturile lor” din 2016 au fost din această sursă.

Economia Afganistanului este slăbită iar foametea amenință o tremie din populație, arată ONU.

În biroul său din Kandahar, unul dintre oficialii provinciei, Mullahul Nur Mohammad Saeed, a reiterat că „producția de opiu este interzisă de către islam și este rău pentru oameni”.

Însă el a fost atent să nu confirme o interdicție, și a pasat responsabilitatea comunității internaționale: „Dacă sunt pregătiți să ajute fermierii pentru a stopa opiul, atunci îl vom interzice”.

Editor : A.C.

[ad_2]

Citește mai mult..