De ce este indicată chirurgia robotică în cancerul de prostată

[ad_1]

Cancerul de prostată are o serie de particularități, care îl deosebesc de alte tipuri de patologie oncologică. Astfel, progresia acestui cancer este lentă, de obicei, iar pacientul poate trăi cu această afecțiune fără să prezinte simptome sugestive pentru perioade lungi de timp. Totuși, diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni crește șansele de vindecare și îmbunătățește considerabil prognosticul. Indicația de tratament chirurgical se stabilește în urma efectuării investigațiilor imagistice specifice prin care poate fi evaluat stadiul bolii. Pentru diagnosticul de certitudine, mai ales în stadiile incipiente, un rol important joacă biopsia de fuziune – fusion biopsy, o procedură prin care imaginile obținute de la investigația RMN multiparametric sunt fuzionate în timp real cu imaginile ecografice, permițând astfel biopsierea foarte țintită a zonelor suspecte.

Odată stabilit diagnosticul de certitudine, cancerul de prostată localizat sau local avansat poate beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă. Standardul de aur în tratarea acestei afecțiuni este prostatectomia radicală robotică, metodă care s-a impus prin rezultatele superioare față de alte tehnici minim invazive și, desigur, față de intervențiile clasice, deschise. Chirurgia robotică este o metodă chirurgicală de tratament minim invaziv, care se detașează de intervenția laparoscopică prin precizie, acuratețe și finețe a actului chirurgical. Față de metodele de tratament clasice, variantele de tratament minim invazive au numeroase avantaje pentru pacient: complicații mai puține, recuperare mai rapidă, reintegrare socioprofesională precoce.

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de tratament chirurgical minim invaziv ce poate soluționa patologia prostatică. Față de laparoscopie, chirurgia robotică reprezintă nivelul următor al evoluției tehnologice prin precizia ridicată a manoperei chirurgicale și sporirea clarității câmpului operator.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală de prestigiu care realizează intervențiile de prostatectomie robotică este condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă.

„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, explică Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Chirurgia robotică are o contribuție importantă în revoluționarea intervențiilor din urologie, datorită posibilității pe care o oferă chirurgului de a efectua manopere chirurgicale cu grad ridicat de dificultate și abordarea în siguranță a unor regiuni anatomice delicate, cu prezervarea structurilor vitale cu importanță funcțională pentru pacient.

[ad_2]

Citește mai mult..