REPORTAJ Angajaţii Parlamentului se tem să le ceară paşapoartele COVID senatorilor şi deputaţilor. Şoşoacă: „Nimeni n-a îndrăznit”

[ad_1]

Restricţiile anti-COVID au fost parţial respectate în Parlament, în ziua demiterii guvernului Cîţu. Deşi prezentarea certificatului verde a devenit obligatorie pentru clienţii cafenelelor şi restaurantelor, această măsură a fost respectată aleatoriu în cazul bufetelor, cafenelelor sau restaurantului din interiorul Palatului Parlamentului, mai ales când a fost vorba de verificarea deputaţilor şi senatorilor. Unii angajaţi au recunoscut, pentru digi24.ro, sub anonimat, că s-au temut ori nu şi-au permis să solicite clienţilor-parlamentari respectivele certificate.

„Bună ziua, daţi-mi şi mie nişte apă. Să nu fie de la frigider, daţi-mi-o aşa, la temperatura camerei. Daţi-mi şi o supă”, a solicitat Parlamentarul Însetat. „Tacâm nu vreţi?”, a întrebat Doamna de la Bufet. „Nu, că o beau aşa. Ca pe cafea”.

Cafeaua este cel mai bun indiciu că în Parlamentul României se lucrează. În zilele cu ceea ce generic este cunoscut sub numele de „activitate parlamentară”, holurile instituţiei sunt inundate de aroma cafelelor gata preparate. Miroase a cafea, se lucrează. Dacă în plus miroase şi a supă ori salată la pachet, sunt semnele unei zile importante.

Iar cafenenele şi bufetele au darul de a strânge laolaltă oamenii, fie că vorbim de celebrul bufet-depozit de lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, bufetul-hol care face legătura între Cameră şi Senat, sau bistroul de la Senat devenit, încă de anul trecut, un reper al celor care caută scuze să nu poarte mască şi preferă să se înghesuie la mese.

Dezbaterea moţiunii de cenzură care a dus la căderea guvernului Florin Cîţu s-a desfăşurat în condiţii de pandemie severă: În Bucureşti, rata de infectare cu COVID-19 a depăşit deja pragul de 10 la mie. Sau 1%.

Cumva matematic, 4-5 dintre cei 330 de deputaţi şi 135 de senatori câţi numără Parlamentul şi prezenţi, teoretic, la moţiune, ar fi putut fi infectaţi în acel moment când România cunoştea un nou record de infectări în vreme ce, pentru prima oară de la începutul pandemiei, la Terapie Intensivă nu mai era niciun pat liber.

Cine îndrăzneşte să le ceară paşaportul parlamentarilor pentru a trece frontiera cafenelei ori a restaurantului din Parlament? 

Conform noului set de restricţii recent impuse, cei care intră în cafenele sau restaurante trebuie să prezinte certificatul de vaccinare. În Parlament, aceste restricţii s-au lovit, de luni dimineaţă, de un impediment: unii angajaţi ai bufetelor şi cafenelelor care funcţionează în incinta Senatului ori a Camerei Deputaţilor pur şi simplu „nu şi-au putut permite” sau au fost prea timoraţi să solicite deputaţilor ori senatorilor respectivul document.

„În general, pe unde mă duc, nu îndrăzneşte nimeni să-mi ceară paşaportul. Şi foarte bine că nu au făcut-o!”, a declarat, pentru digi24.ro, senatoarea Diana Şoşoacă.

Unii angajaţi au recunoscut, de asemenea, sub anonimat, că nu au curajul să ceară certificatul verde deputaţilor şi senatorilor.

Şoşoacă a refuzat să poarte mască pe durata dezbaterii moţiunii şi a mai precizat că, până acum, nimeni din Parlament nu i-a solicitat, la bufet ori restaurant, certificatul Covid.

simion sosoaca
Diana Șoșoacă l-a atacat pe Florin Cîțu în timpul discursului pe care ea l-a susținut la Parlament

„Nu mi s-a solicitat. Oricum, eu am tot timpul în mână Constituţia României. Dacă îmi solicită cineva paşaportul verde, le arăt Constituţia”, a spus Diana Şoşoacă.

Clienţilor restaurantului de la subsolul Camerei Deputaţilor li se solicită, la intrare, certificatul Covid. Verificarea se face însă doar pe jumătate, inclusiv pentru non-parlamentari: documentul trebuie doar prezentat unui funcţionar al Parlamentului, fără ca certificatul să fie şi scanat.

Alexandru Rafila încă nu l-a convins pe Daniel Ghiţă să poarte mască

„Măi, vedeţi că eram şi eu la coadă”.

Cei cinci-şase deputaţi PSD aşezaţi la coadă au râs scurt, după care au încremenit în posturile specifice manechinelor din vitrinele magazinelor de haine. Cel care a vorbit a fost Daniel Ghiţă. Deputat PSD, 1,93 metri înălţime, fost campion de kickbox, renumit pentru low-kick-ul de dreapta, discursul anti-mască şi antivaccinist şi, mai nou, discursurile-memă de la tribuna Parlamentului.

ID168249_INQUAM_Photos_George_Calin
Daniel Ghiţă gesticulează în plenul Parlamentului. Imagine din mai 2021. Foto: Inquam Photos/George Călin

Ghiţă şi-a făcut loc printre manechine pentru a-şi lua o sticlă de apă. Ghiţă a refuzat să spună şi dacă i s-a solicitat, pe parcursul zilei, certificatul de vaccinare de la vreunul din bufetele din parlament.

„Ce e asta, cu vaccinarea? E o aberaţie. e o aberaţie, domnule”, a spus Ghiţă.

Asta e opinia mea, ce rost are să vă mai răspund? Am răspuns la întrebare: E o aberaţie

Colegul de partid al lui Ghiţă, Alexandru Rafila, director al Societăţii Române de Microbiologie şi vicepreşedinte în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, a evitat să comenteze subiectul.

„Mie nu mi-au cerut certificat pentru că eu nu mă duc să mănânc aici, la restaurant”, a spus Rafila.

În urmă cu un an, Alexandru Rafila declara că Daniel Ghiţă, susţinător public al nepurtării măştii, este „un om de bună credinţă”.

„Nu am coordonatele domnului Ghiță, dar cu siguranță voi avea ocazia în perioada următoare să putem să stăm de vorbă. Sunt convins că e un om de bună credință. Buna credință trebuie să aibă o corelație cu acceptarea regulilor unui joc și chiar dacă ne place sau nu, dacă credem sau credem mai puțin în problematica acestei infecții cu noul coronavirus până la urmă sunt convins că domnul Ghiță va respecta prevederile legale în ceea ce privește utilizarea măștii și lucrul acesta îl va proteja și pe el și pe cel din apropierea lui”, declara, la acea vreme, Rafila.

[ad_2]

Citește mai mult..