În câteva decenii, nu vor mai exista ghețari alpini. Ce rămâne în urma lor?

[ad_1]

Impactul încălzirii globale e cât se poate de evident în Alpi. Satul austriac Galtür se confruntă cu o amenințare serioasă. Ghețarul Jamtal de deasupra localităţii se topește tot mai rapid. Lasă în urmă resturi și multă apă, ceea ce poate provoca alunecări de teren și inundații. În calitate de expert în domeniu, Andrea Fischer examinează starea ghețarilor și avertizează asupra pericolelor iminente. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Cabana Jamtal, din Tirol, se află la 2.165 de metri altitudine. Atracția naturală a zonei este ghețarul cu același nume. Când a fost construită cabana, ghețarul se întindea până aproape de ea. De atunci, gheața s-a retras mai bine de cinci kilometri.

Expertul în ghețari Andrea Fischer vine aici de două ori pe lună. În rucsac are tije de lemn pe care le folosește pentru a măsura grosimea gheții. Ea poate vedea nemijlocit efectele încălzirii climatice. La începutul lunii august, o alunecare de roci a avut loc aici – declanșată de apa care curge de pe ghețar.

Arborele de speranță

La peste 2.400 de metri altitudine găsim un mic miracol: o zadă, arbore din familia coniferelor.

„Acesta este arborele meu de speranță, pentru că stă aici de aproximativ cinci ani. E încă mic, aproape de sol, pentru că are nevoie de căldură. În următorii ani, vom vedea dacă va crește cu adevărat înalt și devine un copac uriaș și frumos. Poate că este doar speranța mea, dar peste zece ani aș vrea să stau aici în mijlocul unei păduri dese, fără schimbări climatice. Ar fi cea mai bună cale de a reduce eroziunea și de a ne bucura de un nou peisaj alpin minunat”, spune Andrea Fischer, membră a Academiei de Științe din Austria.

Salcie, spânz, ciulini – sunt plante-pionier care cresc pe terenul ostil. Acumulează apă și ajută la stabilizarea rocilor desprinse.

Acum, Andrea a ajuns la ghețar. Aici are un burghiu cu aburi. Alege un loc unde gheața este suficient de groasă pentru a face o măsurătoare. Aburul găurește gheața unde intră tija de măsurare.

Ce este laptele glaciar

„Ghețarii alpini vor dispărea foarte probabil în următoarele decenii, pentru că nu-și pot păstra masa nici măcar în condițiile actuale de climă. Nu vedem nicio nouă formațiune de gheață în vârf. Asta înseamnă că nu vom putea salva acest ghețar, chiar dacă rămânem la nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră”, explică cercetătoarea.

Apa care se scurge pe ghețarul Jamtal transportă anual în vale până la 140 de mii de tone de sedimente fine.

„Iau o mostră de apă de aici. Puteți recunoaște apa provenită din topire pentru că e tulbure într-un fel aparte – se numește lapte glaciar. Pentru că în fiecare litru de apă există un gram de sediment”, arată Andrea Fischer.

Pericolul alunecărilor de teren și al inundațiilor

În urmă cu doi ani, mai jos în vale, o alunecare de roci era să blocheze pârâul. Ploile abundente pot declanșa mai multe alunecări de roci și inundații în direcția satului Galtür.

Galtür a fost lovit deja de un dezastru. În 1999, aici 31 de oameni au murit într-o avalanșă. De atunci, au fost ridicate ziduri masive pentru a proteja clădirile și pe locuitori.

Acum, experții recomandă construirea unor bazine de retenție pentru sedimente și moloz. Dar, mai întâi, trebuie curățată albia pârâului.

„Câte un bazin de retenție din loc în loc și curățarea albiei pârâului – vom câștiga timp. Sunt sigur că va funcționa”, spune Hermann Huber, primarul din Galtür.

Excursii de rămas bun

Ghețarul în curs de topire a atras și atenția turiștilor, care pot merge chiar într-o excursie specială, de rămas bun, pe ghețar. Mesajul ar suna așa: „Lucrurile nu stau atât de rău”.

„De fapt, dacă nu sunteți familiarizați cu peisajul, ghețarul vă va impresiona. O mulțime de flori și ierburi cresc acolo. Se întâmplă relativ repede”, spune Christian Zangerle, ghid montan.

Înapoi pe ghețar, Andrea își încheie treaba. Introduce tija de măsurare în gaură, unde probabil va rămâne un an. Până atunci, gheața se va topi și aici.

„Acesta este nivelul 17, nou. La punctul de referință 31, șase metri fără capăt roșu. 14 – capăt deschis și 22 de centimetri de zăpadă. Și aceasta este probabil ultima măsurătoare pe care va trebui să o facem anul acesta”, arată cercetătoarea. 

Astfel, an de an, pe măsură ce ghețarul se topește câte puțin, drumul ei înapoi către cabana Jamtal e tot mai lung.

[ad_2]

Citește mai mult..