Președintele Colegiului Medicilor: O delegație a OMS vine în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce avem o vaccinare așa de redusă

[ad_1]

Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a declarat duminică seara la Digi24 că Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România ca „să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută”.

„Suntem într-o situație dramatică. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Țara noastră a ajuns un exemplu negativ la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută. Consecința directă o vedem noi în spitale: sunt supraaglomerate cu infecții COVID, nu mai putem face față cazurilor noi, avem un număr enorm de mare de decese evitabile. Subliniez acest lucru, decese evitabile, pacienți care au murit și nu trebuia să moară. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă, suntem obosiți, suntem copleșiți, tratăm pacienți în corturi și containere. Trebuie să recunoaștem, să ne asumăm că avem resurse limitate”, a arătat Daniel Coriu.

Informația că Organizația Mondială a Sănătății se implică în criza sanitară din România și în impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID a confirmată pentru G4Media și de Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Potrivit sursei citate, reprezentanții OMS vor avea luni o teleconferință cu conducerea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

INSP propunea săptămâna trecută carantină pentru București și Ilfov, dar propunerea a fost respinsă.

Pe de altă parte, un medic român stabilit în Suedia, Laura Ghibu, declarat sâmbătă la Digi24 că ceea ce se întâmplă în România n-are nicio explicație logică pentru un cercetător străin și foarte probabil România va deveni obiectul unui studiu de caz, iar fenomenul va primi și un nume.

Situația din România a ajuns și în presa internațională

Între timp, România a început să fie deja subiect de știri în presa internațională, jurnaliștii străini încercând și ei să găsească explicații. „Spitalele din România sunt copleșite de pacienți nevaccinați”, este titlul unui material video publicat pe site-ul Euronews și realizat de jurnaliștii de la Associated Press. Situația este comparată cu cea din Rusia, unde există o proporție similară de populație nevaccinată – circa două treimi. Mulți români nu au încredere în îndemnul autorităților de a se vaccina, o situație care, în parte, se poate explica prin faptul că au trăit mult timp sub dictatorul Nicolae Ceaușescu. Sunt, de asemenea, receptivi la dezinformările care circulă online, potrivit cărora vaccinurile sunt ineficiente sau, mai rău, periculoase, arată Euronews. 

România avea, vineri, cea mai mare rată din lume a deceselor de COVID înregistrate în decurs de o săptămână raportat la un milion de locuitori. Incidențe mari ale cazurilor de COVID se mai înregistrează în câteva țări din estul Europei – Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Lituania, Rusia, țări cu rate mici de vaccinare –  în timp ce în vestul continentului situația este mult mai bună, dar și proporția populației vaccinate este mult mai mare.

România a cerut deja și a început să primească ajutor internațional, fie de la UE, fie de la OMS, fie individual de la țări precum Ungaria, Polonia, Republica Moldova și Danemarca.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat faptul că urmează să aducă în România 200 de concentratoare de oxigen, de capacitate 8 litri. „Urmează să stabilim modalitatea de transport împreună cu reprezentanţii OMS, să vedem cum vom rezolva. Vom merge noi sau ne vor aduce ei. Asta este în curs de discuţie. Deja procedurile sunt în curs”, declara vineri Raed Arafat, citat de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..